RECENSION – FILM

Recension: Animerade dokumentären "Flykt"

2:44 min
  • I den animerade dokumentären ”Flykt” berättar den danska flyktingen Amin för första gången sin historia och om sin fem år långa flykt från krigets Afghanistan under 1990-talet.
  • Jonas Poher Rasmussens prisbelönta och bioaktuella film har fått förnyad aktualitet i och med senaste tidens händelser i Afghanistan.
  • Kulturnytts Bella Stenberg har sett en film som lyckas vara både fin och fruktansvärd.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Flykt
Regi: Jonas Poher Rasmussen
Går att se på: Bio
Betyg: 4 av 5

Historien upprepar sig. Ambassaderna stängs, västerlänningarna lämnar landet ... men den här gången är det inte Sovjet som lämnar Afghanistan i Mujahedins händer, utan USA som lämnar det till talibanerna.

Amin  han heter egentligen något annat – är i dag 36 år. Han flydde på 1990-talet från inbördeskriget i Afghanistan till Danmark. ”Flykt” är en sann historia där intervjuer i nutid varvas med tillbakablickar på barndomen och animationerna med arkivbilder – som ett sätt att förstärka berättelsen och skydda berättaren.

”Flykt” lyckas vara både fin och fruktansvärd. Det lyckliga barnet Amin som dansar runt i Kabul iklädd systerns nattlinne med Aha:s ”Take on me” i lurarna. Amins pappa förs bort av polisen i Kabul och försvinner, familjen på flykt utsätts för korrupta ryska poliser i och nästan ännu mer korrupta och omänskliga flyktingsmugglare.

Den livrädda pojken Amin som lever gömd i Moskva.

Den tonårige Amin som ber om medicin mot homosexualitet.

Den vuxna Amin som insett att han måste ta itu med det förflutna för att ha en framtid med sin pojkvän.

Den han, till sist, berättar för är filmens regissör Jonas Poher Rasmussen, som han känt sedan tonåren.

Det är genomtänkt i alla detaljer. Bland minnena finns andra flyende skuggor: Ansiktslösa, men ändå närvarande. Det här är Amins berättelse, även om den delas av många.

Den blir ännu mer drabbande med den senaste veckans händelser i Afghanistan som fond.