RECENSION – FILM

Recension: Animerade filmen Luca från Pixar

1:51 min
  • Två sjömonster drömmer om att äga sin egen Vespa i Pixars nya familjefilm ”Luca”.
  • Filmen skapar hög mysfaktor genom sin frossa i italiensk nationalromantik med pittoreska småhus, fiskegubbar i små motorbåtar, espresso i månljuset, smala gränder och omöjligt vackra grönskande berg.
  • Men Kulturnytts filmkritiker Joakim Silverdal tycker att filmen är långt från lika ambitiös som studions tidigare mästerverk.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Luca
Regi: Enrico Casarosa
Skådespelare: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Maya Rudolph, m.fl.
Går att se på: Disney+
Betyg: 3 av 5

Pixar har redan utforskat känslorna i ditt inre, vad som händer med dina leksaker när du lämnar rummet och var monstren i din garderob tar vägen när mamma och pappa motvilligt går för att se efter.

”Luca” är inte lika ambitiös som ”Insidan ut”, ”Toy story” eller ”Monsters Inc”.

Den är en mysig liten berättelse om två pojkar i en italiensk by som vill vinna en vespa och åka iväg under de oändliga sommarhimlarna. Att pojkarna egentligen är två sjömonster som förvandlats till pojkar när de kliver upp ur havet, är inte alls lika omvälvande som det låter.

Det tittaren får är snarare det här:

Ah! Italien, Italien, Italien …

Pittoreska småhus, fiskegubbar i små motorbåtar, espresso i månljuset, smala gränder och omöjligt vackra grönskande berg.

Sjömonstren känns lite som en ursäkt att få bada i allt som gör Italien till Italien, men animationen är som vanligt galet vacker och berättelsen både varm och tänkvärd. I det lilla.

”Luca” är den perfekta Pixarfilmen för dig som efter år av pandemi behöver drömma dig bort och samtidigt få en liten hjärtevärmande historia om vänskap och drömmar.

Men det är inte en berättelse för dig som suktar efter mer än så.