RECENSION – LITTERATUR

Recension: Det tredje ljuset/Små ting som dessa av Claire Keegan

2:02 min
  • På 22 år har den irländska författaren Claire Keegan gett ut fyra sparsmakade verk, så när hon nu släpper ”Små ting som dessa” är det efterlängtat.
  • Den handlar om en irländsk kolutkörare som en dag bestämmer sig för att bryta den kollektiva tystnaden kring hur ortens nunnekloster behandlar barn och unga kvinnor.
  • Kulturnytts Katarina Wikars har läst en briljant berättelse som med små medel, korta meningar och utmejslade iakttagelser skildrar både utsatthet och kärlek. 

Titel: Små ting som dessa
Författare: Claire Keegan
Översättare: Marianne Tufvesson

Miljön är som brukligt hos Keegan den irländska landsbygden eller småstaden. Katolicismen och kolröken ligger tung över trakten.

Vi följer kolutköraren Bill Furlong från hans barndom då han faderlös, och snart också utan mor, växer upp hos en välbärgad protestantisk kvinna. Eller får följa är fel ord, för det är mer en suddig bakgrund att undra över.

Nuet är 1980-talet kan man läsa ut av de politiska oroligheter som passerar långt borta. Han har fru och fem döttrar och här finns kärlek och en rädsla att mista det han har. Samtidigt då och då en stilla undran hur det skulle vara om allt var annorlunda.

Över allt vilar nunneklostret och där pågår fruktansvärda saker. Unga kvinnor hålls mer eller mindre som slavar, barn dör eller adopteras bort, men de flesta väljer att titta åt ett annat håll.

En dag runt jul hittar Bill Furlong en ung flicka gömd i kolet och bestämmer sig för att konfrontera den kollektiva tystnaden och rädslan.

I Irland offentliggjordes uppgifter om de katolska Magdalenatvätterierna så sent som 2014, där många kvinnor och spädbarn mist livet under stora delar av 1900-talet. I denna roman står en enda människa i centrum. Det är ingen dokumentärroman.

Med små medel, korta meningar, utmejslade iakttagelser låter Claire Keegan sina läsare möta en man, i en på ytan ganska tröstlös vardag. Men hans tillvaro innehåller mängder av små och stora beslut: stanna eller gå, tiga eller träda fram, begrava minnen eller återupptäcka dem.

I samma volym finns långnovellen ”Det tredje ljuset” från 2010. Också den alldeles underbar och hjärtskärande berättelse. Den handlar om en flicka som under några korta månader i fosterhem förstår vad trygghet är.

Inte heller här ett enda ord i onödan.