LITTERATUR – RECENSION

Recension: Dubbelblind av Edward St Aubyn

1:58 min
  • I sin nya bok ”Dubbelblind” skärskådar den brittiske författaren Edward St Aubyn våra hjärnor, dess skador och vanföreställningar.
  • I centrum för handlingen står ett privilegierat kompisgäng som kryssar mellan England, Frankrike och Kalifornien.
  • Romanen är ett speedat mingelparty som berör allt från klimatkollaps och riskkapitalister till telefonberoende – en fest man absolut inte vill missa, tycker Kulturnytts recensent Nina Asarnoj.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Dubbelblind
Originalets titel: Double Blind
Författare: Edward St Aubyn
Översättare: Erik Andersson

Det är ingen slump att hjärnan är huvudperson i en bok av Edward St Aubyn. Ingen vet bättre än han vad en dysfunktionell barndom och droger kan göra med varseblivningen. Den grå fettklump som är själva förutsättningen för ett mänskligt medvetande.

Han använder hela sin speedade intelligens för att undersöka om det går att radera icke önskvärda Gigabyte av sitt livs historia och personlighet. Hur står man ut med sin egen sjuka hjärna?

Det är svårt att inte tänka på faderns övergrepp i barndomsböckerna om Patrick Melrose.

I den nya romanen låter han detta gestaltas av den 35-åriga entreprenören Lucy som får en hjärntumör. Den sitter så illa till att hon måste leva med den sjuka vävnaden. Integrera den.

Ett annat spår är ett nu vuxet tvillingpar, födda i social misär och bortadopterade till var sin familj – den ena utvecklar schizofreni, den andra forskar i psykologi. Båda förhåller sig på heltid till barndomstraumat.

Men att bara berätta om Ian McEwan-inspirerad medelklass tröttnar St Aubyn snabbt på och virvlar vidare till några psykopatliknande riskkapitalister som ska tjäna storkovan på religiös VR-teknik. Genom att scanna en katolsk prästs hjärna och sno informationen, ska man kunna sälja religiösa aha-upplevelser i virtuella rum.

Det är lätt att känna sig lite trög på Edward St Aubyns mingelparty, om allt från klimatkollaps till antipsykotisk medicin, men det är en fest man verkligen inte vill missa.