Film

Recension: "En runda till" av Thomas Vinterberg

2:19 min
  • Trots pandemin slog den alla tiders besöksrekord för en dansk biofilm i grannlandet. Den har nominerats till två Oscar.
  • Nu går Thomas Vinterbergs film "En runda till" upp på bio i Sverige.
  • Vår recensent Felicia Frithiof ser en alkoholmarinerad film om experimentlusta som livsluft.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: En runda till (i original Druk)
Genre: 
Drama
Regi:
Thomas Vinterberg
Medverkande: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe, Maria Bonnevie
Går att se på:
Bio
Betyg:
4 av 5


Mads Mikkelsens gymnasielärare Martin har tappat gnistan. Eleverna klagar på hans sömniga historielektioner och hans svenska fru, spelad av Maria Bonnevie, vill inte ens ta höstlov med honom.

När en kollega föreslår att de ska testa en norsk psykiaters tes om att människan är född med 0,5 promille för lite alkohol i blodet har han inget att förlora.

Fyra medelålders manliga lärare ger sig i kast med experimentet och snart uppstår magin med två glas vin. Relationsknutar löses upp, och arbetslusten återkommer.

Varför inte skruva upp promillehalten?

Den som här förväntar sig en sedelärande historia är i händerna på fel regissör. I sina svagaste stunder framstår filmen som en förlängd reklamfilm för ett visst danskt ölbryggeri med Mads Mikkelsen, men det är inte alkoholen som är huvudsaken här.

Det här är först och främst en hyllning till själva experimentlustan som präglat Thomas Vinterbergs filmskapande från Festen och framåt. Vad händer om vi kastar in något här? Och sedan skruvar upp?

Det finns inget särskilt ärende, inga djupa insikter om livet. Och hold da kaeft, vad det är medryckande.