Recension - film

Recension: Familjen Mitchell mot maskinerna

2:35 min
  • Fredag 30 april är det premiär för den nya animerade familjekomedin "Familjen Mitchell mot maskinerna" på Netflix.
  • Kulturnytts recensent Joakim Silverdal älskar hur den klassiska animationen blandas upp med moderna, taffliga snapchatfilter.
  • Han tycker att manuset är ursmart och fullproppat med roliga skämt, men att filmen också på ett fint sätt fångar hur en familj kan växa ifrån varandra och vad som kan krävas för att de ska kunna nå varandra igen.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Familjen Mitchell mot maskinerna
Regi: Michael Rianda & Jeff Rowe
Genre: Animerad/Familjekomedi
Går att se på: Netflix
Betyg: 4 av 5

Joakim Silverdal du har sett "Familjen Mitchell mot maskinerna" och jag förstår det som att du är eld och lågor?

Ja! Den är jätterolig, har hjärtat på rätt ställe och bygger på en riktigt lekfull animationsstil med blinkningar till allt från dunderfilmer som "Spiderman: Into the Spiderverse", men också till helt vanliga Snapchatfilter.

Vad handlar den om då?

Det är lite som om "Ett päron till farsa" utspelade sig under en robotapokalyps.

Pappan i familjen Mitchell tror att en roadtrip över USA borde vara bra för familjen som annars mest sitter med näsorna i sina skärmar. Men de hinner bara halvvägs innan självtänkande robotar börjar vakna till liv. Till slut är det bara familjen Mitchell och deras lilla mops som kan rädda världen.

Vad är det som gör att du gillar den så mycket?

Det är ett ursmart manus, fullproppat med roliga skämt. Jag skulle säga att det här absolut är den film jag skrattat mest åt i år.

Men sen fångar den också på ett fint och mänskligt sätt hur en familj kan växa ifrån varandra och vad som kan krävas för att de ska nå varandra igen. Jag skulle ljuga om jag säger att det inte vattnades i ögonen på mig vid ett flertal tillfällen.

Och det där med blinkningar till Snapchat, vad betyder det?

Ja, alltså filmen ser ju i stort ut som en modern animerad film, snygg och påkostad. Men barnen i familjen är – precis som många barn i deras generation – uppvuxna med sociala medier och Youtube nära till hands.

Och i en film som handlar mycket om modern teknik, känns det bara rimligt att den klassiska animationen då och då bryts av mot den mer taffliga Snapchatfilter-estetiken, där små färgglada stjärnor följer karaktärernas rörelser eller bilden kan få en ram med små hundar.

Sånt älskar jag! När animationstekniken utvecklas och gör att en sådan här film både kan kännas oväntad och levande.