Recension - Film

Recension: Godzilla vs Kong – filmen för dig som gillar stora monster

2:04 min
  • Sveriges största biografkedja Filmstaden öppnar till veckan och med det är det också dags för flera storfilmer att få svensk biopremiär: En av dem är ”Godzilla vs Kong”, som trots pandemin spelat in 400 miljoner dollar.
  • Det är maffigt, storslaget och – så klart – gigantiska monster, däremot saknas en begriplig handling.
  •  ”'Godzilla vs Kong' är filmen för dig som vill se en stor apa plocka upp ett stridsflygplan och kasta det som en ninjastjärna mot en stor ödla”, tycker Kulturnytts filmkritiker Joakim Silverdal.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Godzilla vs Kong
Regi: Adam Wingard
Skådespelare:
Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Brian Tyree Henry m.fl.
Går att se på:
Bio
Genre: Action
Betyg:
3 av 5

Det finns två sorters människor här i världen: de som är sugna på att se en gigantisk apa skalla ett radioaktivt ödlemonster och de som hellre skulle göra nåt annat med sin tid.

Tillhör du – som jag – den första kategorin har jag goda nyheter:

”Godzilla vs Kong” levererar storslagen kaiju-action från slagskepp, storstäder och djupt ner under jordskorpan.

De två datoranimerade bjässarna har sällan sett maffigare ut och regissör Adam Wingard visar att han förstår hur man koreograferar mastodontaction.

Något filmen inte levererar är en begriplig handling.

Tidigare i filmserien har de mänskliga karaktärerna hamnat i skuggan av monstren och inte lyckats bära berättelsernas känslomässiga centrum. Här är monsterskuggan så mörk att det knappt går att urskilja några mänskliga hjältar.

Skådisarna Alexander Skarsgård, Rebecca Hall och Brian Tyree Henry gör vad de kan med det lövtunna innehållet, men det bästa med ”Godzilla vs Kong” är nog ändå att filmskaparna förstått att vi inte är här för människorna. Vi är här för monstren.

Det är inte en tänkvärd storfilm, den bär inte på ett känslosamt djup och den är inte en spegel där vi kan ana våra egna misslyckanden eller drömmar.

”Godzilla vs Kong” är en film för dig som vill att en stor apa ska plocka upp ett stridsflygplan och kasta det som en ninjastjärna mot en stor ödla.

Om det låter trevligt, är det här filmen för dig.