BARNBOK

Recension: Julegrisen av Harry Potter-författaren JK Rowling

1:35 min
  • När Harry Potter-författaren JK Rowling släpper en ny bok är det en världshändelse och denna gången är det en bok för lågstadiebarn: ”Julegrisen”.
  • Det handlar om pojken Jack som blivit av med sitt gosedjur och med hjälp av Julegrisen kommer han till Förlorien, där alla borttappade saker hamnar.
  • Kulturnytts recensent Viveca Bladh blir yr av farten och den nya symbolspäckade värld Rowling skapat.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Julegrisen
Författare: JK Rowling
Illustrationer: Jim Field
Översättning: Jan Rislund
Förlag: Rabén & Sjögren

När Jacks tonåriga bonussyster kastar ut hans gosedjur Lilla gis (sic!) genom bilrutan efter ett bråk, går något sönder i honom.

Det är dagen innan jul och han somnar förtvivlad. Men som alla vet är julnatten magisk och den nya grisen som familjen köpte som tröst har fått liv. Precis som alla andra leksaker i hans rum.

Plötsligt har han gått med på att bege sig till Förlorien, landet där alla bortglömda saker hamnar för att leta upp Lilla gis. Det blir en jakt i högt tempo och tillsammans med den nya världen JK Rowling bygger upp blir man lätt yr.

Förlorien är ett rike med egna lagar och där allt borttappat har ett värde utifrån vad sakerna betydde för sina ägare.

Här finns också Ovanor; härskaren som kallas Förloraren samt karaktärer som Skönhet; Makt; Hopp och Lycka.

För en vuxen läsare går tankarna till motståndsrörelser och överkonsumtion – berättelsen blir en allegori där sakerna är symboler för flyktingar och utstötta.

JK Rowling lyckas berätta om orättvisor, mod och kärlek – bara ordet allegori kan ju avskräcka en från att sätta boken i händerna på en sexåring, men som högläsningsbok kan den bli magisk.