Om Paleontologen Mary Anning

Recension: Kate Winslet behållningen i kostymdramat "Ammonite"

1:59 min

Prisade regissören Francis Lee är tillbaka med en film om fossilletaren Mary Anning.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Det här är lite som en kopp starkt svart kaffe efter allt för mycket sött eller som så eftertraktat just nu, ett iskallt, renande vinterbad. Precis som det den unga sköra överklaskvinnan Charlotte är ute efter när hon kommer till en vindpinad liten stad på den engelska sydkusten.

Där övertalar hennes make den inbundna och förbisedda paleontologen Mary Anning om att den senare mot betalning ska ta hustrun under sina vingar medan han själv är på resande fot. Ja, ni kan ju räkna ut resten.

Precis som i Francis Lees succédebut "God's Own Country" står stark passion i kontrast till ett kargt och avvisande landskap. Historien påminner också rejält om prisblönta franska dramat "Porträtt av en kvinna i brand" om en förbjuden affär mellan en ung adelsdam och en kvinnlig konstnär.

Men filmens stora behållning är Kate Winslet som mästerligt behärskar minsta möjliga uttryck när hon med en knappt synbar ryckning i mungipan blottar Mary Annings avgrundsdjupa sår. Och så fotot förstås, det här är så vackert! Så kargt, blött och kallt att jag fryser ända in i märgen och smälter först när de förlösande kärleksscenerna äntligen äger rum.

(Folkets Bio)