Recension – tv

Recension: Knutby – I blind tro

1:59 min
  • En barnflicka, en pastor, ett mord och en sekt – återigen kommer en dokumentärserie om Knutby-händelserna.
  • Den här gången är det HBO Nordic som siktar på att nå en internationell publik med det påkostade true crime-dramat "Knutby - i blind tro", med premiär på söndag den 4 april.
  • Vår recensent Joakim Silverdal imponerades av delar, men satt samtidigt och tittade med en klump i magen.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Knutby – I blind tro (Pray Obey Kill)
Genre: Dokumentärserie
Journalister: Anton Berg & Martin Johnson
Regi: Henrik Georgsson
Går att se på: HBO Nordic (premiär söndag den 4 april)
Betyg: 3 av 5

Om jag säger ordet Knutby, tänker du nog direkt på den sekt där en barnflicka blev mördare efter påtryckningar från sin pastor 2004.

Frågan som dokumentärserien "Knutby - I blind tro" ställer sig, är om det verkligen stämmer. Kan det vara så att rätten drog förhastade slutsatser, såg förbi tveksamma bevis och inte förhörde sig tillräckligt noga om sekten?

Frågorna tar form i en snygg true crime-förpackning, lite grann i stil med ”Making a Murderer” eller ”The Jinx”.

En del grepp är imponerande: som de långsamma kameraåkningarna genom mörka skogar, intervjusituationer med smakfullt skärpedjup, eller ett Knutby som återskapats i ett minutiöst modellbygge.

Annat väcker avsmak: som rekonstruktionerna av pistolskott i mörkret där en kvinnas händer rycker till medan blod droppar till golvet, eller när vi genom ett akvarium får se på när ett par har sex i en säng.

Precis som i Uppdrag Gransknings Knutbyserie förra året är HBO-serien uppdelad i sex avsnitt, men serierna skiljer sig åt på ett viktigt sätt: HBO-serien vill främst ta reda på VAD som egentligen hände? SVT-serien var mer intresserad av VARFÖR det kunde hända och hur sekten kunde uppstå.

Djupdykningarna i brottets detaljer i HBO-serien, gör att bara fler frågor väcks om varför. Jag hade behövt ännu lite mer av den aspekten i den här dokumentären.

Trots att journalisterna Anton Berg och Martin Johnson verkar ha gjort ett gediget jobb, lyckats få intervjuer med folk som aldrig tidigare ställt upp och kan avslöja felaktigheter som gått många förbi, sitter jag efter sista avsnittet med en klump i magen.

Kanske är det det smaskiga bildberättandet? Kanske vältrandet i människans mörker?

Kanske är det att ”Knutby – I blind tro” får heta ”Pray Obey Kill” på engelska, som gör att det är svårt att helt och hållet omfamna seriens journalistiska bedrifter.

”Knutby – I blind tro” har premiär på HBO Nordic söndag den 4 april.