RECENSION – FILM

Recension: Oscarsbelönade Minari av Lee Isaac Chung

2:52 min
  • Filmen ”Minari” är regissören Lee Isaac Chungs delvis självbiografiska berättelse om en av de tusentals koreanska familjer som sökte lyckan i USA på 80-talet.
  • I rollen som familjefar ser vi Steven Yeun, känd från serien ”The Walking dead”, men det är en okonventionell mormor som stjäl publikens uppmärksamhet och gav filmen en Oscar.
  • Kulturnytts filmkritiker Emma Engström har sett en ovanlig film – med storartad humor.

Titel: Minari
Regi: Lee Isaac Chung
I rollerna: Steven Yeun, Alan Kim, Han Ye-ri, Will Patton, Youn Juh-jung
Går att se på: Bio
Betyg: 4 av 5

När Jacob Yi och hans lille son David hittar vatten på den nyinköpta tomten i amerikanska södern är lyckan gjord. Äntligen är den amerikanska drömmen inom räckhåll. Jacob ser framför sig hur familjen ska bli självförsörjande med att odla och sälja koreanska grönsaker till landsmän i USA.

Hans fru Monica är inte lika glad, hennes drömmar sträcker sig till att gå i kyrkan och bo i stan, nära sjukhuset. Lille David har nämligen ett dåligt hjärta och får inte överanstränga sig.

”Minari” är på många sätt är en amerikansk urberättelse, lika giltig under nybyggartiden som under det 80-tal den utspelar sig i. Men i dagens filmutbud är Lee Isaac Chungs charmiga och delvis självbiografiska film ovanlig.

Här finns inga rasistiska rednecks eller främlingsfientliga församlingar, bara folk som folk är mest. Som bonden Paul, som betalar av en outtalad skuld genom att hjälpa Jacob. Han är både rolig och rörande i sin längtan efter att bli omfamnad av Gud, och familjen Yi.

Det är i stället elementen – jord, luft, vatten och eld – som hotar familjens känsliga rotsystem. Chung använder naturen för att ladda sin film med symbolik kring kultivering och livskraft, men lättar upp det hela med storartad humor från framför allt Davids okonventionella mormor Soonji. Det är också hon som har med sig fröna till titelns gröda, minari, eller på svenska selleristäkra. En lättodlad växt även i USA, visar det sig.

Det vi tar med oss är att sånt som får växa fritt har större chans att klara sig.