RECENSION – FILM

Recension: Pig med Nicolas Cage

2:00 min
  • Nicolas Cage spelar en nedblodad man som söker efter sin kidnappade gris i nya filmen ”Pig”.
  • Det är en av årets bästa filmer som är något helt annat än vad du tror att den är, menar kulturnytts recensent Joakim Silverdal.
  • "Nicolas Cage är så nedtonad att hans sorgsna viskningar, sakta, börjar bryta ner alla mina försvar", säger han i sin recension.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Pig
Regi: Michael Sarnoski
Skådespelare: Nicolas Cage, Alex Wolff, Adam Arkin
Går att se på: Bio
Betyg: 5 av 5

Rob bor i ett risigt skjul i Oregons skogar med sitt tryffelsvin. Men någon bryter sig in, slår ner Rob och ger sig av med grisen.

Med bister uppsyn reser sig Rob ur en pöl med blod, redo att ta upp jakten på kidnapparna och det grymtande lilla djuret.

Visst låter det som ”Taken”, fast med en gris? Eller ”John Wick”, fast med en gris? Eller valfri hämndfilms-rulle där vår machoman till huvudkaraktär mejar ner drivor av människor i jakten på rättvisan … Fast med en gris då.

Men ”Pig” är inte det. Tvärtom faktiskt, den vänder andra kinden till.

”Pig” handlar om att hitta en väg genom ett trasigt liv, tt damma av gamla minnen och kanske framförallt att lära sig att leva med sin sorg.

Samtidigt som den ger sken av att vara en dussin-hämndfilm med, typ, Liam Neeson. Det gör ”Pig” till en kommentar av en hel filmgenre.

Varför vill jag egentligen att Nicolas Cage ska hugga ner den där skurken? Varför känns den här oväntade nåden så mycket mäktigare?

Den här filmen tar varenda chans den får till att överraska, men inte med bombastisk action. Den gör det istället med hjälp av några få välvalda ord eller en omsorgsfullt lagad måltid.

Nicolas Cage är för många en högljudd, excentrisk skådespelare. Här är han så nedtonad att hans sorgsna viskningar, sakta, bryter ner alla mina försvar.

Efter att ha sett ”Pig” tre gånger har jag bråkat, vänt och vridit på filmens teman, och kommit fram till att det inte finns något annat alternativ än att ge den toppbetyget fem av fem.

”Pig” är regissör Michael Sarnoskis första film och den är också en av årets bästa.