RECENSION – FILM

Recension: ”Respect” är en välberättad biopic om Aretha Franklin

2:34 min
  • På måndag är det tre år sedan den amerikanska soulartisten Aretha Franklin gick bort, den 16 augusti 2018, 76 år gammal.
  • Nu kommer en spelfilm, en ”biopic”, om hennes liv, både det privata och det professionella. Filmen heter ”Respect” och det är artisten och skådespelaren Jennifer Hudson som gestaltar Aretha Franklin som vuxen.
  • Filmen handlar om Aretha Franklins karriär och privatliv men det är också en berättelse om medborgarrättsrörelsen. Martin Luther King är en nära vän till familjen och hon följer med och sjunger på hans resor genom USA. Det gör filmen ”Respect” till något större än bara en biopic, tycker Kulturnytts recensent Nina Asarnoj.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: RESPECT
Regi: Liesl Tommy
Manus: Tracey Scott Wilson
Genre: Drama/ Biopic
Skådespelare: Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Mary J. Blige m.fl.
Betyg: 3 av 5

I en scen sitter Aretha vid tangenterna. Bakom pianot står två av hennes systrar och jammar. Tillsammans improviserar de fram ännu en hitlåt.

Musiken, men även familjen, är central i den här berättelsen om Aretha Franklins liv. Det är både självklart och lite irriterande att alla biografiska berättelser måste börja i barnkammaren.

Pappa pastorn, tornar upp som en mytologisk jätte i en av filmens allra första scener. Han väcker den tioåriga Aretha, nedbäddad bland spetsar och gosedjur, för att hon ska sjunga för hans gäster.

En scen som kanske vill berätta om ett underbarn och hennes unika röst, men som för mig beskriver ett övergrepp. Man väcker inte ett barn för att det ska uppträda för vinglada vuxna.

Det blir det första övergreppet i en lång rad. Sexuella, fysiska och yrkesmässiga.

Det är inte förrän Aretha Franklin frigör sig från fadern och den misshandlande äkta mannen som hon hittar sin egen röst. För det är ju hennes röst den här filmen handlar om. Den använder hon inte bara till musik.

Martin Luther King är en nära vän till familjen och en berättelse om Aretha Franklin är också en berättelse om medborgarrättsrörelsen. Hon följer med på Martins resor genom USA och bidrar till kampen med sin musik. Det gör filmen ”Respect” till något större än bara en biopic om en av världens allra största artister.

Kan du inte få nog av Aretha Franklin? Då kommer här ett tips!

2019 kom en hyllad musikdokumentär av Sydney Pollack: ”Amazing Grace” om den legendariska inspelningen av Aretha Franklins gospelsalbum i en liten baptistkyrka i Los Angeles.

Scenen finns också finns med i den nya filmen ”Respect” om artistens liv. Går att se på Itunes, TriArtPlay, Viaplay hyr, med flera streamingtjänster.