Recension – Tv

Recension: Serien Loki på Disney+

2:16 min
  • Marvels superhjältar har i år tagit ett kliv bort från vita duken och in i några av årets mest omtalade tv-serier.
  • Först kom ”Wandavision”, sedan ”Falcon and the winter soldier” och nu är det premiär för ”Loki”, där vi får återse den välkänd skurken från ”Thor”-filmerna.
  • Joakim Silverdal är imponerad av allt från fotot till samspelet mellan skådisarna och menar att tv-serien är den bästa i Marvels universum hittills.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Loki
Skådespelare: Tom Hiddleston, Owen Wilson, Wunmi Musaku, Gugu Mbatha-Raw m.fl.
Går att se på: Disney+
Betyg: 4 av 5

Joakim Silverdal, du har sett de två första avsnitten av ”Loki”. Vad handlar den om?

Loki är Thors bror, den lömska och svekfulla guden, som redan fått agera superskurk i Marvelfilmerna. Serien börjar med att han arresteras av en mystisk polisstyrka för brott mot den heliga tidslinjen. Han har alltså hoppat runt i tiden, till platser där han inte hör hemma.

Därifrån blir det en detektivserie – bortom tid och rum – där Loki försöker lura tidspoliserna varje chans han får.

Hur bra skulle du säga att den är då?

Den är riktigt, riktigt bra. Fotot suger in mig i handlingen och gör att jag bara vill stanna kvar i tidspolisens trista kontorslokaler dygnet runt. Så snyggt är det!

Tom Hiddleston är som vanligt oslagbar i rollen som Loki, men det är speciellt hans samspel med Owen Wilsons tidsdetektiv som gör serien oförutsägbar och gör att jag kommer på mig själv med att sitta och le som ett fån. Loki är klart den bästa MCU-serien hittills.

De tre nya tv-serierna kommer ju efter 23 storfilmer. Vad vill Marvel göra med sina serier?

TV-serierna har samma funktion som filmerna, de ska bygga ihop och expandera Marvels filmuniversum. Det jag gillar mest med de nya tv-serierna är att de inte väljer det säkra före det osäkra.

De tar märkliga beslut: Wandavision var till mer än hälften en hyllning till gamla amerikanska sitcoms. Loki är en knepig och oväntad tidslabyrint. Mycket roligare än att bara göra ännu en tv-serie om Spindelmannen eller nåt.

Men har Marvel kastat om från film till tv nu då?

Nejdå, Marvelfilmerna saktar inte ner. Det är tio nya biofilmer på gång, fyra med premiär i år. Om jag tittar i spåkulan tänker jag att Lokis tidshopp och parallella tidslinjer kommer vara nåt vi får se mycket mer av i Marvel-filmerna framåt.