RECENSION - LITTERATUR

Recension: Shuggie Bain av Douglas Stuart

2:29 min

Douglas Stuart är modedesigner i New York. Debutromanen "Shuggie Bain" som han tillägnat sin mamma utspelar sig i barndomens Skottland. Först blev den refuserad 44 gånger och sedan vann den Bookerpriset.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Shuggie Bain
Författare: Douglas Stuart
Översättare: Eva Åsefeldt

Det är åttiotal och Thatchers tid, och arbetslösheten når upp till den grå himlen i gruvsamhället utanför Glasgow. Här är Shuggie dumpad med sin mamma Agnes och sina storasyskon. Det är fadern, den kroniskt otrogne taxichauffören Shug, som lämpat av dem där och stuckit hem till sin nya kvinna.

De är främmande fåglar på platsen, Agnes har minkpäls och manér, vägrar acceptera villkoren, och Shuggie har en docka och tycker om att dansa. Här är det Jantelagen som gäller, den spik som sticker upp ska hamras ner men mamma Agnes lär Shuggie att uttrycka sig och vikten av att föra sig.

Min mamma hade ett bra år en gång. Det var fint.

Om hon redan innan drack sig redlös på ljummen öl så eskalerar alkoholismen rasande snabbt, Agnes knullar runt för en slatt vodka, och sluddrar okvädningsord i telefonen tills hon slocknar. Det går inte att dricka sig fri men efter varje black out sminkar hon sig och tar på sin snyggaste kappa och går ut för att möta världen med högburet huvud.

Det handlar om hur arbetslöshet och hopplöshet och fula omgivningar bryter ner människor - men - också om kärleken som Shuggie in i det sista hyser för sin mamma, hur han hoppas på henne, torkar hennes spyor, får ner henne från fönsterbrädet och ur gasugnen.

Vad vill du att jag ska bli när jag blir stor, frågar Shuggie Agnes, en dag när hon är nykter. Lugn, säger hon, mindre orolig.

Douglas Stuart kan beskriva hur ett rum luktar av svett, sperma och statisk värme från teveapparaten, trångboddhet. Hur drömmen kan vara ett badkar med varmt vatten eller ett kylskåp som inte är helt tomt. Om man inte fattar att klass spelar roll så är den här romanen ett slag i magen. Och samtidigt en ömsint kärleksförklaring till en mamma som satt fast.