Recension – TV

Recension: Small Axe är något av det bästa du kommer se på tv i år

2:25 min

Regissören Steve McQueen kommer alltså inte med en, två, tre, fyra, utan fem nya långfilmer.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Small Axe
Regi: Steve McQueen
Skådespelare: Gary Beadle, Letita Wright, John Boyega m.fl.
Går att se på: SVT Play
Betyg: 4 av 5

Ojojoj, hörni.

Regissör Steve McQueen (12 Years a Slave, Shame, Widows) kommer alltså inte med en, två, tre, fyra, utan fem nya långfilmer. Det är svårt att inte få svindel av det.

Filmerna tar oss med 40-50 år tillbaka i tiden och följer Londons västindiska befolkning, kulturen de format och rasismen de kämpat mot – på gator, i sina hem, i rättegångssalar och i klassrum.

Jag känner mig alltid helt trygg i händerna på Steve McQueen, eftersom han vet exakt var han borde placera sin kamera.

Om det så är på den svettiga lägenhetsfesten i film nummer två, Lovers Rock, där han zoomar in händer på höfter och kondens som rinner längst väggarna. Eller i första filmen, rättegångsdramat Mangrove, där den svarta publiken på läktaren hänger över kanterna i väntan på att se rättvisa skipas.

Hans magi är att han låter kameran vila för att långsamt föra oss in i berättelserna.

Precis på samma tålmodiga sätt som i Hunger, Shame eller 12 Years a Slave, gör han att det känns som att jag är där, mitt bland människorna i Small Axe.

När baktaktsmusiken på dansgolvet tystnar, men festdeltagarna vägrar låta ögonblicket dö, är det som att all pandemi är som bortblåst och jag också står där och sjunger.

Filmerna skildrar den här sällan skildrade kulturen på ett så vackert och ömsint sätt, att kontrasterna mot den uppslitande och fruktansvärda rasismen de tvingas utstå, skär genom tittarens hjärta.

Det har varit väldigt tydligt att det här inte är en tv-serie, utan fem fristående filmer. Därför kommer här mina betyg, på skalan 1-5, är ni beredda?

Small Axe-filmerna får i ordning: en fyra, en femma, en trea, en fyra och en fyra.

Och om min skolmatte är korrekt, borde det bli en fyra i snitt, till det kanske bästa du kommer kunna se på din tv-apparat i år.