RECENSION FILM

Recension: "Sune – uppdrag midsommar"

2:22 min
  • "Sune – uppdrag midsommar" heter nya filmen där Sune försöker vinna tillbaka Sophie  – som fått nog
  • Fredrik Hallgren, Sissela Benn och barnskådespelarna Elis Gerdt, Lily Wahlsteen och Baxter Renman gör sin tredje Sune-film, medan nya ansikten är bland andra Göran Ragnerstam och Sanna Sundqvist
  • Kulturnytts recensent Björn Jansson har sett en film goda ansatser och vältajmat skådespeleri, men med en handling som går på tomgång.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Sune – uppdrag midsommar
Regissör: Erland Beskow
Manus: Thobias Hoffmén, Sören Olsson, Christoffer Sandler
Skådespelare: Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Elis Gerdt
Genre: Familjefilm
Premiär: 11 juni på bio
Betyg: 3 av 5

1993 kom den första Sune-filmen, en familjefilmsklassiker för många med Peter Haber som Sunes förvirrade och rödbrusiga pappa. Alla rollerna var välvalda, men Peter Haber fenomenal.

Sedan följde en dansk Sune-film innan Hannes Holm fick uppdraget att göra ytterligare tre med premiärer 2012 till 2014. Haber var ersatt av Morgan Alling och nu var det stora gester och tydliga skämt. Uppskattat av många barn i publiken, men för mycket ploj och lustiga mössor för mig.

2018 började man om med Jon Holmberg som regissör och med mer situationskomik än barnbuskis. Jag gillar de två han gjorde med Fredrik Hallgren som pappa, från "Bonusfamiljen". Inte så kolerisk, men med den där känslan av att han fattar allt några sekunder för sent. Sunes mamma görs av Sissela Benn, självklar i repliker och mimik.

I nya filmen finns skådespelarna kvar, men regissör och manusförfattare är nya. Allt utspelar sig under förberedelserna för det stora midsommarfirandet. Sophie har lämnat Sune och han funderar på hur han ska få henne tillbaka.

Samtidigt sprider sig ett missförstånd som får alla att vilja genomföra firandet till varje pris. Det här missförståndet det växer och växer och växer och till slut lutar sig både handling och skämt för mycket mot det. Och stackars Sune får mest se lite uppgivet ledsen ut.

Men även om nya Sune-filmen går lite på tomgång så finns det ljusglimtar. Sissela Benn och Fredrik Hallgren levererar, och att få se Göran Ragnerstam dyka upp i en Sune-film får mig att le stort.