RECENSION – FILM

Recension: Supernova med Colin Firth

2:35 min
  • I ”Supernova” spelar Colin Firth och Stanley Tucci ett strävsamt par där en av dem är på väg att insjukna i en demenssjukdom.
  • Det är ett välgjort och viktigt drama som är både sevärt och vemodigt.
  • Men Kulturnytts Nina Asarnoj tycker ändå att ”Supernova” bleknar i jämförelse med höstens andra stora demensdrama som haft premiär: ”The father” där Anthony Hopkins gör en virtuos rolltolkning.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Supernova
Regi och manus: Harry Macqueen
Skådespelare: Colin Firth, Stanley Tucci
Genre: Drama
Kan ses: Biopremiär 3 september
Betyg: 3 av 5

Det är Colin Firths rollfigur Sam som håller tal åt – inte till – sin pojkvän Tusker. Tusker själv kan inte längre tyda tecknen på pappret. Trots att han hela livet har varit en ordens man, en bitsk och slagfärdig författare.

Sam får hålla kärlekstalet till sig själv. Han gör det med gråten i halsen.

Samtidigt är det romcom-stämning i det mysiga stenhuset på landet hos Sams syster. Lite väl många varma kramar och kärleksfulla blickar i stearinljusbelysning kan jag tycka.

Familj och vänner är samlade, fyllda av empati och medkänsla med det drabbade paret. Middagen är bara ett stopp på vägen med husbil norrut genom England för en pianokonsert. Men det framgår tidigt i filmen att Tusker inte längre är någon pålitlig kartläsare.

Utanför husbilen ser vi ett höstlikt och dramatiskt landskap rulla förbi. Det påminner om den resa de två vännerna i ”The trip”-filmerna gör: Två halvgamla män som skämtar och äter sig fram genom the Lake district. Men här är det glest mellan skratten. Det är ett gammalt par vi ser. Irriterande och kärleksfulla i en igenkännbar mix.

Jag hade uppskattat den här vemodiga och höstfärgade filmen mer om jag inte alldeles nyss hade sett Anthony Hopkins virtuosa glömske patriark i ”The father”.

Det är helt enkelt otacksamt att vara höstens demensfilm nummer två.

”Supernova” är välgjord, sevärd och viktig, men så mycket blekare i färgerna.