RECENSION – FILM

Recension: ”The Father” med Anthony Hopkins och Olivia Colman

3:03 min
  • Anthony Hopkins spelar rollen som äldre bildad herre som drabbas av demens i filmen ”The Father” – en prestation som redan gett honom en Oscar för bästa manliga huvudroll.
  • Filmen bygger på en pjäs skriven av Florian Zeller, som även skrivit manus och regisserat filmen.
  • ”The Father” är en av filmhöstens första stora höjdpunkter, tycker Kulturnytts recensent Nina Asarnoj
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: The Father
Regi: Florian Zeller
Manus: Florian Zeller och Christopher Hampton efter Zellers pjäs. 
Medverkande: Anthony Hopkins, Olivia Colman, Imogen Poots m.fl.
Kan ses: Bio
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5

Filmen ”The Father” gör något magiskt. Den löser upp gränsen mellan bioduken och salongen. Skakar om verkligheten så att jag som åskådare blir osäker på vad som egentligen händer. Vem är frisk och vem är sjuk, vem talar sanning och vem är förvirrad?

Spelplatsen är en smakfull våning i London, bokhyllor från golv till tak, här bor en välklädd äldre herre. Men har de bytt kakel i köket mellan scenerna? Vad konstigt? Varför är det kyckling till middag varenda dag?

Inom litteraturen brukar man tala om den opålitliga berättaren. Här har vi en manusförfattare och regissör som låter oss dela upplevelsen av demens. Men rörliga bilder kan ju inte ljuga eller kan de det?

Huvudrollen som den arrogante och brutalskämtande Anthony spelas av en magnifik Anthony Hopkins. Han och rollfiguren delar namn och födelsedatum, den 31 december 1937. Bara det en intressant lek med verkligheten.

Hans dotter Anne görs av Olivia Colman, lika lysande känslig hon i sina omsorger och sitt raseri när fadern är helt omöjlig. Hon lyckas få med hela skalan från överseende sjuksyster, förtvivlad dotter till maktlöst rasande vårdare.

Det märks att den franske pjäsförfattaren Florian Zeller skrivit ”The Father” för teatern, det här är ett kammarspel med flyttbara väggar.

Som film lyfter det ännu en nivå och ger en unik upplevelse av sluttande plan och förvridna speglar i demensens olustiga hus. Så missa inte den här enormt välgjorda filmen.