RECENSION – FILM

Recension: Världens vackraste pojke berör starkt

2:02 min
  • Inspelningen av det filmiska mästerverket "Döden i Venedig", förändrade den unge Björn Andrésens liv för alltid. Och inte till det bättre.
  • Filmen är gjord av Luchino Visconti 1971 och bygger på Thomas Manns kortroman från 1912. Den handlar om en döende homosexuell mans förälskelse i en ung pojke.
  • De två regissörerna Kristian Petri och Kristina Lindström har gjort en dokumentär om konsten och livet som berör på djupet, tycker vår kritiker Nina Asarnoj.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Världens vackraste pojke
Regissörer: Kristian Petri och Kristina Lindström
Medverkande: Björn Andrésen m.fl.
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Pojken är Björn Andrésen, han ser ut som en kombination av rådjur och David Bowie där han försiktigt kikar in i dörröppningen till rummet där Den Store Regissören sitter och granskar de tunna pojkkropparna. Bara att få se de gryniga bilderna från ett kyligt Stockholm 1970 där Luchino Visconti och hans team äntligen hittar världens vackraste pojke är både ett stycke filmhistoria och ytterligare ett övergrepp.

Jag såg ”Döden i Venedig” på 80-talet och älskade den. Nu får jag ännu en gång närstudera det bleka pojkansiktet och se hur han generat klär av sig inför främmande vuxna. Ännu en gång blir Björn Andrésen objekt, men nu med avsikten att ge honom upprättelse.

Dokumentären ”Världens vackraste pojke” är en vardagsbrutal historia där exploateringen i Viscontis film egentligen bara är en konsekvens av en händelsekedja som startade långt tidigare, i familjen. Vi möter honom nu som vuxen, hans utseende är fortfarande anslående, han ser ut som en oljemålning av Gud med långt grått hår och skägg. Lägenheten där han bor är så smutsig att det mörkröda mönstret i den äkta mattan inte längre syns. Det är missbruk, död och psykisk ohälsa.

Kristian Petris och Kristina Lindströms film är bland det mest omskakande jag upplevt på bio på ett bra tag. Den är ett fritt fall rakt ner i det bottenlösa mörkret, och helt nödvändig att se.