Recension – Film

Recension: Wonder Woman 1984

2:04 min
  • Premiären av superhjältefilmen Wonder Woman 1984 har skjutits upp gång på gång, men fredagen 26 mars dyker den slutligen upp för en svensk publik på HBO Nordic.
  • Joakim Silverdal tycker att 1980-talssatiren faller platt och att filmen förlitar sig för mycket på nostalgi.
  • Men när Wonder Woman mitt i en åskstorm kastar sitt lasso runt en blixt och svingar sig iväg, kan han inte längre hålla tillbaka leendet.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Wonder Woman 1984
Regissör: Patty Jenkins
Skådespelare: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal m.fl.
Går att se på: HBO Nordic
Betyg: 2 av 5

Det har gått nästan 70 år och den evigt unga amazonen Diana Prince sörjer fortfarande sin älskade Steve Trevor. Men när en mystisk sten plötsligt börjar ge människor allt de kan önska sig, står snart hela världen på spel.

Wonder Woman 1984 är en satir över 1980-talets ha-begär. Varför nöja dig med det du har, när du kan få mer?

Mina förväntningar var höga efter att Patty Jenkins film Wonder Woman från 2017 spridit lite välbehövligt ljus i DC:s nattsvarta superhjälteuniversum. Uppföljaren lutar fortfarande mer mot ljus än mörker, men den är också SÅ otroligt mycket mer korkad.

Vi blir skrivna på näsan av pengahungriga oljepampar och lyxtörstande yuppies.

Tanken är att vi, i vår sofistikerade framtid, ska skratta åt hur tokigt de tänkte förr, men som satir faller filmen plattare än platt.

Sedan förlitar den sig också på rejäla doser av 80-talsnostalgi. Sparkdräkter, magväskor, sneakers och smala bälten.

Inget fel i sig, men jag brukar ofta fundera på hur en nostalgityngd film skulle klara sig utan de där referenserna. I det här fallet är svaret: Inte särskilt bra.

Och filmen bara pågår och pågår.

I två timmar och trettio minuter pågår den, men någonstans bortom alla de här knepiga besluten, finns ändå en superhjälte som skiner. Gal Gadot visar återigen prov på sin filmstjärneutstrålning.

När Wonder Woman mitt i en åskstorm, kastar sitt lasso runt en blixt och svingar sig framåt, märker jag hur jag – trots allt – sitter där i soffan och ler.