Regeringen föreslår hårdare regler för arbetskraftinvandring

1:57 min

Regeringen vill göra det svårare att invandra till Sverige för att arbeta. Idag är det tillräckligt att ha ett erbjudande om jobb för att få komma till Sverige. Men i framtiden måste man ha ett riktigt avtal om en anställning för att få invandra. Det föreslog regeringen idag.

Anders Ygeman är migrationsminister. Han säger att det finns bra saker med att kräva ett anställningsavtal. Det blir svårare för arbetsgivare som vill fuska och behandla anställda dåligt. Och det blir tryggare för den som har kommit till Sverige för att jobba. Han eller hon kan gå till domstol om lönen inte betalas ut. Det säger Anders Ygeman till Sveriges Radio.

– Den stora finessen med bindande anställningsavtal, det är ju att en enskilde själv eller med hjälp av sitt fackförbund kan kräva att få ut den här ersättningen i domstol. Det var inte möjligt med de så kallade jobberbjudandena.

Migrationsverket ska också kunna kräva information från chefer och arbetsgivare om villkoren för den anställde. Om arbetsgivaren inte ger någon information så ska de få böter, föreslår regeringen.

Det ska också finnas ett försörjningskrav. Det betyder att den som vill komma och jobba i Sverige måste kunna betala för sin familj, om familjen vill flytta med.

Ett annat förslag är att det ska bli lite lättare för personer med hög utbildning att kunna jobba här.

Regeringen vill att de nya reglerna ska gälla från den 1 juni 2022. Men först måste riksdagen rösta om förslaget.