Regeringen föreslår nya lagar och regler om migration

4:27 min

Regeringen har presenterat förslag på nya lagar om migration. Alla som får asyl i Sverige ska få tillfälliga uppehållstillstånd, och det blir hårdare regler för att få permanent uppehållstillstånd. Det är en del av innehållet.

Morgan Johansson är migrationsminister i regeringen.

– Vi går över till tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

Lagarna om migration som gäller idag är bara tillfälliga. De infördes 2016, efter att väldigt många asylsökande kom till Sverige. Då blev det svårare att få permanent uppehållstillstånd, och svårare att ta hit sin familj. Men de tillfälliga lagarna gäller bara fram till 19 juli i år. Politikerna måste nu bestämma nya lagar, som ska gälla en lång tid efter det.

Idag presenterade regeringen, alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sitt förslag på nya lagar om migration och asyl. En del av förslaget är att regler som finns idag ska fortsätta gälla. Till exempel att personer som vill ta hit sin familj måste kunna betala för deras boende och mat. Och att alla som får asyl ska få ett tillfälligt uppehållstillstånd. Så var det inte förut i Sverige, innan 2016. Då fick de flesta permanenta uppehållstillstånd.

En del regler ska bli hårdare, enligt förslaget. Det blir mer krav för att få permanent uppehållstillstånd. Man måste kunna försörja sig själv, kunna svenska, och man får inte ha gjort allvarliga brott. Man kan ansöka om permanent uppehållstillstånd efter att man haft tillfälligt uppehållstillstånd i minst tre år.

En del regler ska bli mindre hårda, enligt förslaget. Det blir lite lättare att få stanna i Sverige av särskilda skäl, som kallas humanitära skäl. Det kan till exempel vara personer som har en särskild anknytning till Sverige. Det gäller inte personer som är i Sverige illegalt. Men det kan till exempel gälla för en del av de ensamkommande ungdomar som fått stanna i Sverige för att gå på gymnasiet. Det säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– De ungdomar som omfattas av gymnasielagen, och som har varit här i över sex år, som har arbetat med sin svenska, som är på väg ut i arbetslivet. De kan också få sin sak prövad mot den här humanitära skyddsgrunden, säger Märta Stenevi.

Nu ska regeringen skicka sitt förslag till lagrådet. Det är en myndighet som kontrollerar så att nya lagar funkar ihop med andra lagar och regler. Sedan ska regeringen lämna förslaget till riksdagen, där politikerna ska rösta.

Partierna har haft svårt att komma överens om migrationspolitiken. Men migrationsminister Morgan Johansson tror att en majoritet i riksdagen kommer rösta ja till det här förslaget, säger han.

Regeringens plan är att lagen ska börja gälla den 20 juli.

Imorgon berättar vi mer om vad de andra partierna tycker om regeringens förslag.