Regeringen ger 50 miljoner till forskning om långtids-covid

3:00 min

En del personer som får covid-19 har symtom under en mycket lång tid. Det kallas långtids-covid. Regeringen vill nu satsa 50 miljoner kronor på forskning om detta.

Man vet inte säkert hur många det är som får långtids-covid, men forskare säger att det är några få procent av alla som blir smittade. De har kvar vissa symtom en lång tid efter att de haft covid-19. Det kan vara olika symtom. Ofta är det till exempel hosta, trötthet och problem med andningen.

Alexandra Svenonius har haft symtom i snart 9 månader. Hon har problem med andningen, och det är svårt för henne att göra vanliga saker som att laga mat. Det berättar hon för Ekot.

– Mina två största besvär det är andningen och hög puls. Det gör att jag inte kan sköta vanliga sysslor. Då rusar pulsen och det känns som att jag inte ska få luft. Om jag till exempel skär bröd, då går pulsen upp i 130, säger Alexandra Svenonius.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna vill nu satsa 50 miljoner kronor på forskning om långtids-covid. Forskningen ska undersöka varför vissa personer får symtom under så lång tid, vad det beror på och hur man kan behandla det. Pengarna är en del av en extra budget som de kommer presentera om några veckor.
Matilda Ernkrans är minister för forskning, i regeringen.

– Det finns stora kunskapsluckor, och därför gör vi nu den här specifika forskningssatsningen för mer kunskap om långtids-covid, säger forskningsminister Matilda Ernkrans.

Kristian Borg är professor i rehabiliteringsmedicin på Karolinska Institutet. Han säger att personer som får långtidscovid kan känna sig desperata, eftersom man inte vet hur länge symtomen kommer vara kvar. Det är jättebra att regeringen satsar pengar på forskning om långtids-covid, säger han till Ekot.

– De här personerna känner ju sig ganska övergivna. Man är ju ganska desperat om man har varit frisk tidigare och sen råkar ut för det här, och man inte riktigt vet vad det är och man vet inte heller vilken prognos det har eller hur lång tid det ska hålla i, säger Kristian Borg.