SVENSK POLITIK

Regeringen höjer skatten på alkohol och tobak vid årsskiftet

2:36 min
  • Skatten på alkohol och tobak höjs vid årsskiftet. Det framgår av regeringens höstbudget, som presenterades tidigare i veckan.

  • Detta trots att både Sverigedemokraterna och Moderaterna i våras tyckte att en höjning var fel väg att gå.

  • Den tidigare S-regeringen ville höja alkohol- och tobaksskatterna, med hänvisning till folkhälsan. Och i tabellerna över skatteintäkter och inkomster i den nya regeringens budget framgår det att det förslaget ligger fast.

Den tidigare regeringen ville höja alkohol- och tobaksskatterna vid årsskiftet, med hänvisning till folkhälsan. Det här aviserades i budgeten för 2022, och maj i år lade den dåvarande socialdemokratiska finansmarknadsministern Max Elger ett konkret lagförslag på riksdagens bord, om en höjning i två omgångar 2023 och 2024.

Sverigedemokraterna och Moderaterna sade i sina motioner från i våras nej, bland annat med argumentet att höjda skatter på alkohol och tobak riskerar att bidra till ökad smuggling och till de kriminella smugglingsnätverkens verksamhet. ”Skattehöjningarna är särskilt olyckliga i ett läge då Sveriges hushåll redan pressas av kraftigt ökande kostnader”, skrev Moderaterna.

Något beslut i den här frågan hann inte fattas före valet, utan förslaget ska behandlas i finansutskottet nu under hösten, tillsammans med finansminister Elisabeth Svantessons första budgetproposition. Och i tabellerna över skatteintäkter och inkomster, så framgår det att skatten på öl, vin och sprit, samt tobak, kommer att höjas nu vid årsskiftet och även 2024. Den tidigare regeringens förslag ligger alltså fast.

Det innebär att skatten på öl och vin höjs med 5 procent. En flaska vin som i dag kostar 72 kronor kommer att kosta 73,30 efter årsskiftet.

Skatten på sprit höjs med cirka 1 procent.

Skattehöjningen på cigaretter, snus och övrig tobak blir 3 procent, utöver den årliga indexeringen. Det innebär att priset på en dosa snus bedöms öka från 50 kronor till 51,20 kronor nästa år.

Totalt kommer intäkterna till statskassan att öka med drygt en miljard kronor under 2023.

Ekot har sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M), men har ännu inte fått någon kommentar. Men Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind tycker att det är dags att höja skatten på både alkohol och tobak. Pengarna behövs till angelägna reformer, som sänkt skatt på bensin och diesel, säger han.

– Det är hög tid att höja alkoholskatterna. De har vi nämligen inte höjt sedan den första januari 2017, vilket ju innebär att alkoholskatten i realiteten faktiskt har sjunkit, så det är dags att höja båda de här två skatterna, säger Hans Eklind.