Regeringen och Folkhälsomyndigheten: Undvik stora påskfiranden i helgen.

3:31 min

Nu börjar påskhelgen och skolorna har påsklov. Då brukar många resa bort eller fira med vänner och familj. Men nu är läget med smittan allvarligt och alla regler och restriktioner blir kvar till maj. Vi måste göra allt för att minska smittan, säger statsminister Stefan Löfven.

– Budskapet är detsamma, håll i, håll ut och jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning, det får inte förekomma stora påskfiranden och till alla påskkärringar säger vi: håll kvastlängds avstånd! säger Stefan Löfven.

Många brukar åka skidor i fjällen på påsken. På flera skidorter, som Sälen, Åre och Vemdalen är det fullbokat i år också, rapporterar Ekot. Flera skidorter ligger i region Jämtland Härjedalen. Smittskyddsläkaren där, Annica Ersson, ber alla att undvika trängsel.

– Se till att undvika miljöer med trängsel, framför allt inomhus, säger Annica Ersson.

Alla reser inte till fjällen. Många brukar äta påskmiddag och fira med vänner och familj. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson varnar för att covid-19 sprids just när människor träffas på middagar och fester.

– Privata middagar, små eller stora fester. Umgås alltså inte med många personer, umgås inte med nya personer, håll dig till din krets och fortsätta att ta det ansvaret, säger Johan Carlsson.

Därför säger smittskyddsläkare i till exempel Västra Götaland att man bara ska fira påsk med familjen, med människor som man brukar träffa. Träffa inga andra människor, säger de. P4 Väst pratade med några personer i Brastad, som ligger i region Västra Götaland och de ska följa rådet från smittskyddet. Först Arne Karlsson.

– Ingen, vi är helt ensamma min sambo och jag, min sambo är inte riktigt frisk så vi träffar ingen, säger Arne Karlsson.

– Jag tycker att det är rimligt i den här pandemin, därför har vi valt att fira hemma.

Det sade Kristian Gustavsson Elving. Men Elisabeth Olger ska träffa sina föräldrar, för de har blivit vaccinerade mot covid-19.

– Nej, mina föräldrar som är äldre, de har fått sina sprutor, så vi tänker att äntligen ska vi ses efter det här året när vi inte har kunnat det.

Det sade Elisabeth Olger i Brastad i Västra Götaland.