Regeringen presenterar hårdare coronaregler

2:50 min

Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Och personer som vill gå på restaurang måste sitta ner. Det är två av de nya regler som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade idag, eftersom coronasmittan fortsätter att öka. De nya reglerna börjar gälla den 23 december.

Det var på en presskonferens idag som statsminister Magdalena Andersson berättade om de nya corona-reglerna. Hon sa att de som inte vaccinerat sig ännu måste göra det nu. Dessutom ska alla som kan jobba hemifrån göra det. Det är för att minska risken för smitta på till exempel bussar. Och för att skydda dem som inte kan jobba hemifrån.

– Utöver vaccinuppmaningen, så har vi ett antal restriktioner som kommer att gälla från och mer den 23e december. Arbete i hemmet för alla som har möjlighet. Det är för att minska risken att smitta andra till och från jobbet.

Alla som vill besöka restauranger och krogar måste sitta ner i lokalen. Den nya regeln innebär att det inte går att dansa eller festa på nattklubbar på nyårsafton, säger Magdalena Andersson.

– På krogar och restauranger så inför krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen. Och det innebär tyvärr att det inte bli något nattklubbsfestande på nyårsafton.

Folkhälsomyndigheten vill också att regeringen fattar beslut om att högst 50 personer får delta på privata fester på lokal.

Dessutom blir det krav på hur många personer som får vara i en butik samtidigt. Det görs för att undvika trängsel.

Idrottscuper och läger stoppas till och med den 16 januari. Och det kan också bli krav på negativt PCR-test för utländska medborgare som reser in i Sverige.

Karin Tegmark Wisell är chef på Folkhälsomyndigheten. Hon säger att sjukhusen börja bli mer och mer fulla. Det beror inte bara på att människor blir mer sjuka i covid-19. Det beror också på att influensan och andra virus sprids i samhället just nu.