Regeringen presenterar nya mål för vaccinationer

1:52 min

Regeringen satsar 200 miljoner kronor extra på vaccinationer. De vill att så många som möjligt snabbt ska kunna få en tredje dos vaccin mot covid-19. 80 procent av alla vuxna ska erbjudas en tredje dos före slutet av mars.

Coronasmittan ökar i Sverige. Nu vill regeringen ge mer pengar till regionerna för att fler ska kunna vaccinera sig. Varje vecka ska 450 000 personer kunna få en tredje dos vaccin. Det är målet. Under januari ska 80 procent av alla som är 50 år och äldre ha fått en tredje dos. Det meddelade socialminister Lena Hallengren idag.

– I den nya överenskommelsen avsätter regeringen 200 miljoner kronor till regionerna ör att bland annat bidra till uppskalning av vaccination kapaciteten.

Men det är fortfarande många som inte har vaccinerat sig. Närmare 1,5 miljoner svenskar har inte gjort det. Det handlar framför allt om yngre personer som bor i utsatta områden. Det sa Lena Hallengren idag.

För att få fler personer att vaccinera sig kommer regeringen göra en särskild satsning i mitten av mars. Då kommer man ha en vaccinationsvecka. Under den veckan kommer man försöka nå ut till grupper som inte vaccinerat sig. Bland annat med information på andra språk.