Regeringen vill ha hårdare straff för mäns våld mot kvinnor

3:51 min

Fem kvinnor har blivit dödade av män de senaste veckorna. Nu vill regeringen ha hårdare straff och satsa mer pengar för att våldet mot kvinnor ska minska. Samhället har misslyckats med att skydda kvinnor och vi måste göra mer, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi.

- Mäns våld mot kvinnor är ett oerhört allvarligt samhällsproblem och varje gång en man angriper en kvinna så är det ett misslyckande för hela samhället. Det får inte ske i vårt samhälle. Vi gör mycket men vi behöver göra oerhört mycket mer, säger Märta Stenevi.

Varje år dödas ungefär 15 kvinnor av en man i en nära relation, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Men bara på tre veckor har nu fem kvinnor blivit mördade av män som de har varit tillsammans med. Det har startat en debatt i samhället om hur mäns våld mot kvinnor ska minska.

Idag hade jämställdhetsministern ett möte med alla partier i riksdagen. Partierna är överens om att mer måste göras för att minska mäns våld mot kvinnor. Efter mötet berättade regeringen att de har flera politiska förslag. Till exempel vill de ha hårdare straff för brottet, som kallas grov kvinnofridskränkning. Det lägsta straffet ska höjas från nio månader till ett års fängelse.

Om en man förtalar och förolämpar kvinnan så ska det också ses som en del av brottet grov kvinnofridskränkning. Och så vill regeringen ge mer resurser till polisen. Fler män ska kunna dömas för brotten, säger inrikesminister Mikael Damberg.

– Fler män som slår ska åtalas och dömas för sina brott.

Det ska också bli lättare att ge män som misshandlat en kvinna, kontaktförbud och fotboja. Då måste mannen lämna deras gemensamma hem och han har inte rätt att komma nära kvinnan.

Regeringen vill också undersöka om barn som lever i hem med våld kan skyddas mer. Till exempel om pappor som döms för misshandel av mamman ska förlora vårdnaden om barnen. Och så vill regeringen ge mer pengar till kvinnojourer som jobbar med att skydda kvinnor från våld. Riksdagen måste rösta om förslagen först. Alla partier vill att lagarna ändras, men flera partier vill göra ännu mer för att stoppa våldet.