Statligt bolag

Regeringen vill kunna lägga ner Saab-bolag

2:00 min
  • Regeringen vill nu få möjlighet att kunna lägga ner det statliga reservdelsbolaget Orio, som tidigare hette Saab Parts.
  • Företaget har sitt huvudkontor i Nyköping och har sammanlagt runt 180 anställda.
  • Enligt regeringen har Orio haft en negativ ekonomisk utveckling, visar dokument som Ekot har läst.

Orio säljer bland annat reservdelar till Saab-bilar och under flera år har bolaget haft en negativ ekonomisk utveckling, enligt regeringen. Dessutom är det färre och färre som vill köpa reservdelar till Saab-bilar och försäljningen har mer än halverats på fem år.

Regeringen har sedan tidigare fått okej av riksdagen att sälja det statliga reservdelsbolaget.

Men nu vill regeringen också ha möjlighet att kunna lägga ner bolaget, om det skulle bli aktuellt. Något beslut i frågan är alltså inte fattat.

I vårbudgeten föreslår därför regeringen att riksdagen säger ja till ett "bemyndigande att avveckla Orio AB genom likvidation".

Orio blev statligt efter biltillverkaren Saab Automobiles konkurs för snart tio år sedan.

Då betalade staten tillbaka ett miljardlån som Saab hade till Europeiska investeringsbanken och därefter tog staten över ägandet av Orio.

Men värdet på reservdelsbolaget har minskat sedan dess och totalt sett ser skattebetalarna ut att åka på en stor ekonomisk smäll efter konkursen.

Ekot har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en intervju i flera dagar, men inte fått någon.

I stället skriver han i ett uttalande, bland annat, att regeringen vill bredda mandatet kring bolaget "i syfte att utöka statens handlingsalternativ och därmed statens möjligheter att få ut ett så stort värde som möjligt".

"En avveckling av statens ägande i Orio kan genomföras på flera sätt där regeringen kan pröva olika affärsmöjligheter för att, med beaktande av statens risk, täcka så stor del som möjligt av kreditförlusten", skriver Baylan vidare till Ekot.