Region Jämtland/Härjedalen satsar på en samisk utvecklingsstrategi

När Jämtland och Härjedalen skulle förbättra sin regionala utvecklingsstrategi år 2019 fick aktörer i regionen komma med inspel. Då lyfte kulturcentret Gaaltije bristen på samiskt perspektiv i den nuvarande utvecklingsstrategin, framförallt i rennäringsfrågor. Regionen tog till sig förslagen och just nu pågår arbetet med en egen samisk utvecklingsstrategi.

I klippet får du veta hur den samiska utvecklingsstrategin ska formas.

– Vi konstaterade att vi inte kan tycka till om det som majoritetssamhället skrivit, utan vi måste få jobba med våra egna förutsättningar och med våra egna visioner för vårt samhälle, säger Jerker Bexelius som är ansvarig för den samiska utvecklingsstrategin.

Det var i sammanlagt 24 huvudpunkter som Gaaltije lyfte upp förslag till revidering av hur utvecklingen i regionen bör se ut framåt. I sina synpunkter fanns också en begäran om en egen samisk utvecklingsstrategi.

Tydliggöra samiska förutsättningar

Jämtland/Härjedalens nya strategi klubbades igenom 17 februari i år och som komplettering satsar regionen nu på ytterligare utvecklingsfrågor i projektet Vägar till hållbar utveckling.

– Utifrån processen vi har varit i så såg vi att det fanns ett ytterligare behov, framförallt kring de samiska förutsättningarna, säger Maria Kumpula som var ansvarig för revideringen.

För att tydliggöra de samiska förutsättningarna i regionen så tilldelades Gaaltije medel på strax under en miljon kronor för att driva arbetet framåt för en samisk utvecklingsstrategi. Och efter sommaren drar arbetet igång.

 – Det blir en tankeverkstad representerade av olika delar av det samiska samhället, både i ålder, kön och vad man håller på med, berättar Jerker Bexelis.

Och förväntningarna på arbetet är stora.

– I slutändan förväntar jag mig att det här ska bli ett dokument som blir viktigt för samisk samhällsutveckling. Som kan forma hur det ser ut nu men också hur det ska se ut både på kort och längre sikt i vårt samhälle, fortsätter säger Jerker Bexelius, ansvarig för den samiska utvecklingsstrategin.

Projektet pågår till maj, år 2023.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio