Regioner köper sjukvård av privata företag för att korta köerna

2:41 min

Under pandemin har många människor fått vänta på att få sjukvård. Till exempel operationer. Nu planerar många regioner att köpa vård från privata företag, för att korta köerna.

Mycket vård har blivit uppskjuten under pandemin, eftersom sjukvården haft så mycket att göra med covid19-patienter. Flera tusen operationer har ställts in, och flyttats fram. Nu är köerna för att få en operation väldigt långa.

Ekot har frågat alla 21 regioner. 16 regioner planerar nu att köpa sjukvård från privata vårdföretag för att kunna hjälpa fler människor som väntar på vård. Till exempel region Norrbotten. Där har minst 4000 operationer skjutits upp, under pandemin. Nu lägger region Norrbotten 500 miljoner kronor på att köpa operationer från privata vårdföretag.

Kenneth Backgård är politiker för Sjukvårdspartiet, i region Norrbotten. Han tycker att regionen måste göra detta. Annars skulle patienterna få vänta för länge, säger han till Ekot.

– Det är en specialsatsning, och det beror ju på den uppskjutna vården som måste åtgärdas. Allt annat vore inte etiskt försvarbart. Så vi är tvungna att göra en satsning, säger Kenneth Backgård.

Vårdföretagarna är en organisation för privata vårdföretag. Organisationen tror att vården från de privata företagen kommer räcka till, trots att det behövs så mycket vård nu.
Karin Liljeblad jobbar på organisationen Vårdföretagarna.

– Ja, det skulle jag säga. Den privat givna sjukvården kan och vill bidra mer för att lösa de här utmaningarna som regionerna har, med den uppskjutna vården. Det är ett problem som man kan lösa tillsammans, säger Karin Liljeblad till Ekot.