Rekordmånga ansöker till hemvärnet

3:27 min

Många människor vill nu gå med i hemvärnet, som är en del av Sveriges försvar. Hemvärnet har fått in nästan 10 000 ansökningar sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det är mycket mer än vanligt.

Det är frivilligt att vara med i hemvärnet. Personerna i hemvärnet har kvar sina vanliga jobb. Men när det händer något allvarligt så jobbar de med att hjälpa och skydda samhället. Det kan vara vid stora skogsbränder, stormar och vid militära hot. Alla som är över 18 år och svenska medborgare kan ansöka till hemvärnet. Man behöver inte ha gjort värnplikten. Hemvärnet är ungefär hälften av Försvarsmaktens personal

Den senaste veckan har Hemvärnet fått in över 9 800 ansökningar. Det är nästan dubbelt så många som under ett helt år i vanliga fall. Stefan Sandborg är chef för Hemvärnet. Han tycker att det är väldigt positivt, för det visar att många vill försvara Sverige.

– Det är ju otroligt. Ett normalår ligger vi på ungefär 5 000 ansökningar på totalen. Så det här är ju fantastiska siffror. Och det är ju oerhört positivt att vi ser sådana signaler som jag tolkar som en försvarsvilja, säger Stefan Sandborg.

Intresset ökade redan innan Ryssland invaderade Ukraina. Men efter invasionen så har väldigt många fler anmält sig till hemvärnet. Armand Rostam i Stockholm är en av dem. Han säger att han vill bidra med något till samhället.

– På grund av situationen som pågår nu i Ukraina och Ryssland. Jag tänkte att om jag kan bidra på något sätt så är det det minsta jag kan göra, säger Armand Rostam.

Armand Rostam har inte gått någon militär utbildning tidigare. Men han tänker att han kan bidra med mycket annat, som att köra fordon eller jobba med sjukvård.

– Jag tror att jag kan bidra med till exempel transport, jobba inom sjukvården, sådana saker, säger Armand Rostam.

Det tar tid för Hemvärnet att ta hand om alla ansökningar, och de jobbar extra för att det ska gå snabbare. Hemvärnets chef Stefan Sandborg uppmanar alla som ansöker att ha tålamod. Det kommer ta lite tid innan de får svar, säger han. Men hemvärnet vill gärna ha ännu fler ansökningar.

– Absolut. Vi vill ha alla som har möjlighet och är lämpliga att komma in. Vi jobbar för fullt med det här nu, säger Hemvärnets chef Stefan Sandborg.