BETESVINTERN

Renägarens oro inför vintern: "Vädret är det enda vi pratar om i familjen"

0:57 min

Många dagars snöade innan marken var frusen, blidväder och kyla. Senaste tidens väder oroar renägare inför kommande vintern. 

Lars Thomas Persson är renskötare i Gällivare skogssameby. SVT Sápmi träffar honom utanför Nattavaara där han visar resultatet av senaste tidens väder. 

– Det är fyra centimeter hårt snö. Men botten ser fin ut. Men det är klart man oroar sig inför vintern, säger han. 

Samtidigt är det vanligt med blidväder i oktober-november. Men nu har inte marken och vattendragen hunnit frysa till, innan snön kom. Och det är utmanade för renskötarna, då man inte kan flytta och samla renarna som vanligt. 
Anne-Marit Påve i Unna Tjerusj.

– Jag är orolig. I vår familj och siida (reds anm. vintergrupp på svenska) så är vädret och klimatförändringarna det enda vi pratar om. Renarna är det bästa jag vet och det är jobbigt att behöva oroa sig för framtiden, säger Anne-Marit Påve. 

I klippet hör du Lars-Thomas Persson och Anne-Marit Påves funderingar inför vinterns renbete. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio