Dold Facebookgrupp

Reportrar utan gränser reagerar på Mewas påtryckningar

1:57 min
  • Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris reagerar på påtryckningar från Facebookgruppen Mewas med krav på att försämra Sveriges placering i det index där länders pressfrihet mäts.
  • Statligt presstöd under pandemin utgör mutor, enligt Facebookgruppen som Ekot och Vetenskapsradion granskat.
  • Enligt Reportrar utan gränser i Sverige påminner retoriken mycket om den under flera år från grupper som brukar påstå att pressfriheten i Ungern och Polen är starkare än den i Sverige.

Organisationen Reportrar utan gränser reagerar efter Ekots och Vetenskapsradions granskning av en dold Facebookgrupp, Media Watchdogs of Swedens kampanjer. Gruppen kallas också för Mewas. Reportrar utan gränser berättar för Ekot om påtryckningar från gruppen för att försämra Sveriges placering i det index där länders pressfrihet mäts.

– Vi blev överraskade, namnet på gruppen gjorde att vi trodde att det var en seriös mediagrupp och vi kontaktade vår sektion i Sverige, säger Pauline Adès-Mével, talesperson vid Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris.

Namnet på gruppen var vilseledande eftersom det påminde om seriösa mediegranskare i andra länder, enligt Reportrar utan gränser. Påtryckningarna har riktats direkt till generalsekreteraren i Paris med försök att få organisationen att ändra Sveriges höga placering i pressfrihetsindex till en sämre rankning. Sveriges placering är nummer 4 bland 180 länder.

Huvudkontoret kontaktade sin sektion i Sverige. De såg att kampanjen handlade mycket om kritik mot den svenska coronastrategin vilket ligger utanför organisationens mandat.

Ekot och Vetenskapsradion har haft inblick i den dolda Facebookgruppen där påtryckningarna mot Reportrar utan gränser diskuteras. Budskapet som också twittrats ut är att det ökade statliga presstödet under pandemin utgör mutor till svenska medier, vilket påstås få journalister här att rapportera precis det som myndigheter vill. Men Reportrar utan gränser anser att statligt stöd till medier är viktigt i alla länder, så länge det redaktionella innehållet inte är villkorat. 
 
Organisationen anser att ökat stöd är viktigt för rätten till information och lokala nyheter i tider av en pandemi och global hälsokris. Reportrar utan gränser i Sverige anser att debatten kring den svenska strategin har haft högt i tak och att kritikerna kunnat komma till tals.

Organisationen betonar att de indexsiffror som Mewas kritiserar inte gäller pandemiåret 2020 utan gäller 2019. Siffrorna för pressfriheten 2020 sammanställs nu.

Pressfriheten står stark i Sverige men utmaningen är det hårda klimatet mot journalister, enligt Reportrar utan gränser. 
 
– Det är utmaningar som hot online, trakasserier och hat mot journalister i landet, säger talesperson Pauline Adès-Mével i Paris. 
 
Ledaren för Facebookgruppen har inte återkommit med svar på våra frågor men ifrågasätter igen på twitter stödet och hur mätningen av pressfriheten går till.

Enligt Reportrar utan gränser i Sverige påminner retoriken mycket om den under flera år från grupper som brukar påstå att pressfriheten i Ungern och Polen är starkare än den i Sverige.