Coronapandemin

Lättade restriktioner för gymnasieeleverna

2:00 min
  • Restriktioner för restauranger, museer och idrottsanläggningar förlängs till 7 februari men med vissa lättnader.
  • Medan alkoholstoppet förlängs blir det lättnader i verksamheter som riktar sig till barn födda efter 2005.  
  • Rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid förlängs våren ut.

Distansundervisningen för gymnasielever lättas upp. Från och med nästa vecka ska gymnasierna ha en viss del av undervisningen i skolan - hur mycket kan variera beroende på smittläget.

Det beskedet gav utbildningsminister Anna Ekström nu på morgonen, som vände sig till landets gymnasielever.

- Nu fortsätter en tuff tid. Det kommer inte att vara lätt, men ni har visat att ni klarar att ta ett stort ansvar i en svår tid. Blandad distansundervisning är visserligen sämre än undervisning i skolan men det är mycket bättre än helt stängda skolor.

Fram till den 1 april ska alltså gymnasieskolornas huvudmän, kommuner eller privata skolföretag tillsammans med regionernas smittskyddsläkare avgöra hur mycket undervisning som kan ske i skolorna. Anna Ekström uppmanade skolorna att använda de möjligheter som ges till att exempelvis förlägga undervisning på lov och helger eller att förlänga terminen.

Andra besked som gavs på regeringens pressträff idag var bland annat att arrangörer uppmanas att återuppta fritidsaktiviteter för barn upp till 15-16 år, såväl inne som ute och att de pågående restriktionerna för krogar, om alkoholstopp efter klockan åtta till exempel kvarstår.