Riksdagen har röstat bort Stefan Löfven och regeringen

3:59 min

Riksdagen har röstat bort statsminister Stefan Löfven och regeringen. Det hände idag, i en misstroendeomröstning.

– Jag konstaterar att kammaren har bifallit yrkandet om misstroendeförklaring mot statsministern.

Så sa riksdagens talman Andreas Norlén idag, när en majoritet av politikerna röstade mot Stefan Löfven. Det är första gången en riksdag röstar bort statsministern i en misstroendeomröstning i Sverige. Misstroende betyder att man inte har förtroende för statsministern.

181 politiker i riksdagen röstade mot statsminister Stefan Löfven. Det behövde vara minst 175 politiker, för att Stefan Löfven skulle förlora. Det var Vänsterpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som röstade mot Löfven. Vänsterpartiet gjorde det för att de inte vill stödja regeringen längre, eftersom regeringen tänker ändra i lagen om hyror. Regeringen har kommit överens med Liberalerna och Centerpartiet om att ändra lagen, så att det kan bli dyrare hyror i många nya lägenheter. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade mot Stefan Löfven för att de inte vill att han och Socialdemokraterna ska leda regeringen.

Partierna som röstade bort regeringen tycker alltså inte samma om hur en ny regering ska se ut. Vänsterpartiet vill att Stefan Löfven ska komma tillbaka som statsminister, men utan att ändra lagen om hyror. De vill förhandla om en ny regering med Löfven. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill ha en helt ny regering och statsminister.

Nu har Stefan Löfven en vecka på sig att ta ett beslut. Han kan säga att han avgår eller säga att det blir ett extraval. Om han avgår, så blir det förhandlingar mellan partierna för att se vem som kan bli statsminister. Det kan bli Stefan Löfven igen, eller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Stefan Löfven kan också bestämma att det blir ett extraval istället. Det valet måste hållas om högst tre månader. Och det blir ett vanligt val i september nästa år också.

Stefan Löfven säger att han ska prata med andra partier under den här veckan, innan han fattar sitt beslut. Han säger att han vill göra det som är bäst för Sverige.

– Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samtala med våra samarbetspartier. Och oavsett vad som nu sker så kommer jag och mitt parti att stå till förfogande för att tillsammans med andra axla ansvaret för att leda landet. Mitt främsta fokus har alltid varit, är, kommer att vara, att göra det som är bäst för Sverige, säger Stefan Löfven.