Riksdagen öppnade och Stefan Löfven läste upp sin sista regeringsförklaring

3:59 min

Idag öppnade riksdagen igen efter sommaren. Och statsministern berättade om politiken i sin regeringsförklaring. Det var sista gången som statsminister Stefan Löfven läste upp en regeringsförklaring.

Stefan Löfven började med att prata om hur viktigt det är att skydda demokratin.

– Samhällsbygget är aldrig färdigt, eller immunt mot de som vill rasera det och istället gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass, sa Stefan Löfven.

Varje år i september öppnar riksdagen. Det är stängt på sommaren, när politikerna har semester. När riksdagen öppnar är det en ceremoni. Kungen öppnade riksdagen och höll ett tal.

– Härmed förklarar jag 2021-2022 års riksmöte öppnat, sa kungen.

Sedan läste statsminister Stefan Löfven upp sin regeringsförklaring. Det är en slags beskrivning av politiken som regeringen ska föra det kommande året. Men i år var det lite speciellt, eftersom Stefan Löfven ska sluta som statsminister och partiledare för Socialdemokraterna, i november. Snart blir det alltså en ny statsminister och regering i Sverige.

Stefan Löfven pratade bland annat om att regeringens arbete mot rasism ska bli mer intensivt. Han sa också att jobben, klimatet, tryggheten och välfärden är regeringens viktigaste frågor. Han pratade också om coronapandemin, men inte lika mycket som förra året.

– Långsamt släpper Covid-19-pandemin greppet. Pandemin blir ytterligare ett kapitel i vårt lands långa historia, sa Stefan Löfven.

Sedan sjöng alla Sveriges nationalsång i riksdagen.

Under pandemin har arbetet i riksdagen varit annorlunda. 349 politiker är ledamöter i riksdagen, men under pandemin har bara 55 av dem varit på plats. Alla ledamöter var inte med under ceremonin idag heller. Men planen är att alla ska vara på plats i riksdagen som vanligt igen framöver.

Det blir ett annorlunda och osäkert politiskt år. Om några veckor ska regeringen presentera sin budget, och riksdagen ska rösta om den. Regeringen måste ha stöd från Centerpartiet och Vänsterpartiet för at få igenom budgeten. Det kan bli svårt. Regeringen har inte förhandlat med något av de partierna, utan försöker göra en budget som de båda partierna vill rösta ja till ändå.

Senare i november avgår Stefan Löfven som statsminister och partiledare, och Socialdemokraterna väljer en ny ledare. Då måste riksdagen godkänna den nya partiledaren som statsminister. Och då blir det en ny regering igen.