Gängkriminella

Rikspolischefen: Stor påfyllning av unga till kriminella nätverk

1:59 min
  • Enligt polisen sitter ett stort antal personer som bedöms tillhöra ledarskiktet i olika kriminella nätverk nu frihetsberövade - bland annat efter att polisen i Sverige via fransk polis fått tillgång till krypterad kommunikation
  • Men så längre rekryteringen till nätverken fortsätter är det svårt att få stopp på den grova brottsligheten, säger rikspolischef Anders Thornberg i en intervju med Ekot.
  • "Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden, samhället har inte lyckats vidta rätt åtgärder", säger Anders Thornberg.

Enligt polisen sitter ett stort antal personer som bedöms tillhöra ledarskiktet i olika kriminella nätverk nu frihetsberövade - bland annat efter att polisen i Sverige via fransk polis fått tillgång till krypterad kommunikation
som på ett nytt sätt visat vilka som leder verksamheten.
Men om narkotikahandel, skjutningar och sprängdåd ska minska måste man komma år rekryteringen, säger rikspolischef Anders Thornberg.

– I takt med att vi inkapaciterar fler och fler så hjälper inte det fullt ut om inte rekryteringen till de kriminella kretsarna avbryts. Det är väldigt stor påfyllning av ungdomar hela tiden, säger rikspolischefen.

Som Ekot rapporterat är ett stort antal personer som enligt polisen tillhör ledarskikt i kriminella nätverk frihetsberövade - i flera av utredningarna kom genombrotten när polisen fick tillgång till kommunikation från den krypterade appen Encrochat - som gav polisen ny insyn i hur nätverken styrdes.

– Det är fruktansvärt att lyssna på det här, man beställer ett mord ungefär som man beställer en pizza, och man trodde att man kunde prata klartext, säger Anders Thornerg.

Hos polisen i Stockholm är bedömningen att runt 70 personer som anser tillhöra ledare och organisatörer i nätverk som kopplas till skjutningar, sprängdåd och narkotikahandel - kommer ställas inför rätta för olika brott den kommande tiden. Men fortfarande finns mycket arbete kvar, säger regionpolischef Mats Löfving.

– Nu har vi slagit hårt mot huvudmännen och organisatörerna, det finns fortfarande kriminella på lägre nivåer möjliggörare och utförare och det är viktigt för oss att fortsätta. Men vi talar om en ganska dyster siffra - vi har ungefär 1500 kriminella kopplade till nätverk i Stockholm, säger Mats Löfving.

Då låter ju inte den där siffran 60-70 åtal så mycket?

– Den är väldigt stor för vi har tagit huvudmän, och skickat signaler till alla kriminella att de ni trodde var oåtkomliga de är inlåsta så den är extremt viktig.

Rikspolischef Anders Thornberg säger att det inte räcker att personer i nätverken åtalas och döms - så länge som det hela tiden fylls på med nya unga som går in i nätverken.

– Man måste se till att inte nya unga kommer in och direkt vid de första indikationerna måste man vara kraftfull. Samhället har inte riktigt klarat att sätta de gränserna och vidta rätt åtgärder, säger han.