Risk att coronasmittan sprids mer efter sportlovet

3:09 min

Många reser bort på sportlovet för att åka skidor. Smittskyddsläkarna varnar för att de som reser till fjällen kan sprida coronasmittan. Det är viktigt att följa restriktionerna och inte trängas med andra. Det säger statsminister Stefan Löfven.

– Det får inte förekomma trängsel. Inte på bensinmackar, inte på affärer, inte någonstans. Trängsel får inte förekomma över huvud taget, säger statsministern.

Nu har flera regioner i södra och mellersta Sverige haft sportlov. Nästa vecka börjar sportlovet i bland annat Stockholm, Dalarna och Värmland. Många reser till fjällen för att åka skidor, trots risken för att coronaviruset sprids.

Folkhälsomyndigheten säger att man kan resa till fjällen. Men bara om man kan resa på ett säkert sätt. Man ska inte resa om man känner sig lite sjuk. Man ska inte trängas vid skidliften eller inomhus på restauranger eller i matbutiker. Man ska bara bo med sin familj och inte vara nära människor som man inte brukar träffa. Om en person blir sjuk, så måste hela familjen isolera sig. Om man inte klarar det, då ska man inte resa, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.

– Egentligen är det inte resandet som är problemet utan det är hur man beter sig när man kommer dit. Vet man med sig att man själv och ens familj inte kan klara detta, man har inte back up för att ta med sig mat, man kan inte klara sig utan att trängas vid en serviceinrättning, ja då ska man inte åka, säger Johan Carlsson.

De största skidorterna Sälen och Åre ligger i regionerna Dalarna och Jämtland Härjedalen. Flera personer där har redan testats positivt med covid-19. En del av dem reste dit med smittan. Det tar några dagar från att man blir smittad till att man blir sjuk av coronaviruset. Därför finns en risk att man smittar andra innan man själv känner sig sjuk. Smittskyddsläkarna i regionerna varnar nu för att de som blir sjuka i fjällen kan sprida smittan, när de åker hem igen. Det säger de till nyhetsbyrån TT.