Coronavirusets ursprung

Risk för biologisk kapprustning ökar i pandemins spår

2:07 min
  • USA:s president Joe Biden tillsatte nyligen en underrättelseutredning som ska undersöka misstankarna om en labbläcka, och USA:s hälsomyndighet har dragit in bidrag till en amerikansk organisation som samarbetat med Wuhans virusinstitut med krav på att de i detalj förklarar vad som egentligen hänt i labbet.
  • Men att överge internationella forskningsprojekt innebär också en risk – eftersom de är den enda möjligheten till insyn i vad andra länder sysslar med, säger Per Wikström, expert på biosäkerhet vid FOI.
  • Dels blir det svårare att lära av varandra – till exempel för att förebygga labbläckor och andra säkerhetsproblem. Men historien visar också att om misstron ökar mellan länder så ökar risken för en biologisk kapprustning.

Kraven på en ny oberoende granskning av coronavirusets (sars-cov-2:s) ursprung, och det ökade fokuset på en möjlig läcka på ett kinesiskt labb i staden Wuhan kan få negativa konsekvenser för internationella forskningssamarbeten. Det säger biosäkerhets-experter vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.


- Framförallt utbyte av stammar och material, som ska skickas och transporteras, den möjligheten kan absolut påverkas, säger Johanna Thelaus, forskare på FOI:s säkerhetslaboratorium i Umeå.

Hon säger att ordkriget mellan USA och Kina gällande virusets ursprung riskerar att påverka internationella forskarsamarbeten i framtiden. USA:s president Joe Biden tillsatte nyligen en underrättelseutredning som ska undersöka misstankarna om en labbläcka, och USA:s hälsomyndighet har dragit in bidrag till en amerikansk organisation som samarbetat med Wuhans virusinstitut med krav på att de i detalj förklarar vad som egentligen hänt i labbet.

Men att överge internationella forskningsprojekt innebär också en risk eftersom de är den enda möjligheten till insyn i vad andra länder sysslar med, säger Per Wikström, expert på biosäkerhet vid FOI.

- Forskare som besöker varandra och så vidare. Det borgar ju för en viss transparens.

Och i fallet Kina – vad ser du framåt?
- Ja, vi får väl se. Det är mycket möjligt att USA stryper forskningssamarbeten, åtminstone på vissa områden, med Kina.

Per Wikström ser flera problem med om internationella forskningssamarbeten – och därmed även – insynen minskar. Dels blir det svårare att lära av varandra – till exempel för att förebygga labbläckor och andra säkerhetsproblem. Men historien visar också att om misstron ökar mellan länder så ökar risken för en biologisk kapprustning. Det tydligaste exemplet är biovapenprogram som utvecklades i Sovjet under kalla kriget.

- De sovjetiska forskarna på 70-80-talet motiverade ju sin medverkan i det här med att de var övertygade om att amerikanerna hade motsvarande verksamhet. Det blir som en sorts kapprustning, fast i det här fallet just nu en kapprustning på en sorts skyddsnivå. Det byggs upp stora skyddsprogram, för man är inte helt säker på vad som sker på andra sidan.