covid-19

Risk för överbelastning när alla får boka tid för vaccinering

2:01 min
  • När det blir dags för den breda allmänheten att vaccinera sig mot covid-19 kommer nästan alla regioner i Sverige att använda sig av 1177.se som bokningssajt.
  • Nu varnar 1177 för att systemet kan bli överbelastat om inte regionerna fördelar möjligheten att boka tid. 
  • "Vi har verkligen gjort allt för att stärka alla kanaler men det finns en gräns", säger Sofie Zetterström affärsområdeschef på 1177.

Ekot har frågat landets samtliga 21 regioner om hur det kommer gå till när den breda allmänheten ska vaccinera sig mot covid-19. Alla har svarat och 17 säger att de kommer ha ett system där man på egen hand går in och bokar tid via 1177.se. Stockholm, Norrbotten och Halland är några av de regionerna.

Nästan alla regioner säger att de också kommer ha telefonbokning och för att vara på den säkra sidan säger några att de även undersöker alternativ till 1177. En av de regionerna är Västmanland.

– Hela egenprovtagningen för covid bygger också på 1177 så det är extremt sårbart, när tjänsterna på 1177 går ner så blir det direkt problem för oss. Så vi har några andra system, men de är inte helt snabblösta så det tar några veckor innan vi har något sådant på plats, säger Jonas Ekström, samordnare för vaccineringen i region Västmanland.

Den breda allmänheten tillhör den fjärde och sista av Folkhälsomyndighetens prioriteringsfaser. Diskussioner om vilka mer exakt som ska ingå i den gruppen pågår fortfarande men som uppdelningen ser ut i dag rör det sig om omkring 5,6 miljoner människor. Att ha en egen prio-ordning för den breda allmänheten är det, som Ekot tidigare berättat, bara Uppsala, Östergötland, Blekinge och Jönköping som överväger.

Mycket talar med andra ord för en väldigt hög belastningen på 1177 när det blir möjligt för den här gruppen att boka tid för vaccin. Sofie Zetterström på 1177 hoppas dock att de åtgärder som de nu vidtar ska göra så att sajten trots allt håller för trycket.

– Vi jobbar hela tiden nu dels med att utöka antalet servrar, vi optimerar systemet så att man ska kunna styra bort delar som inte används så mycket och fokusera all kraft på just där det behövs. Så vi försöker på alla sätt ligga steget före här nu, säger hon.