Pressmeddelande 2021-06-16

Roald Dahls Matilda blir följetong i Barnradion i sommar

Barnradion sänder en nyinspelning av Roald Dahls omåttligt populära bok Matilda i sommar. Under hela sex veckor kan barn och föräldrar följa berättelsen om Matilda, ett ganska unikt barn som växer upp i en familj som varken förstår eller tycker om henne. Uppläsare är skådespelaren Charlott Strandberg. Premiär 28 juni i P4 och i Sveriges Radios app.

Barnradion har som tradition att sända en sommarlovsföljetong för alla lediga barn. I år föll valet på en modern klassiker: Roald Dahls Matilda. Boken som gavs ut för första gången 1988 har sålts i över 17 miljoner exemplar världen över och anpassats till både film och radio.

I centrum för handlingen står den smarta Matilda som lär sig läsa redan som treåring, men vars elaka föräldrar inte uppskattar hennes begåvning det minsta. När Matilda äntligen får börja skolan möts hon av ännu fler utmaningar från vuxenvärlden, men också oväntad vänskap och magi.

– Jag tycker att man ska lyssna på Matilda för att det är en rolig, fin och ibland lite läskig berättelse. Den står upp för alla barn och driver med dom vuxna. Det här är också en bok speciellt för dom barn som älskar att läsa, skriva, tänka och fantisera. För även i en mindre person kan det rymmas hur mycket som helst!, säger producenten Matilda Ivarsson Kihlberg.

Följetongens 30 avsnitt är illustrerade av serietecknaren Erik Svetoft, som tilldelats årets Lennart Hellsing-stipendium.

Första avsnittet av Matilda sänds i Sagor Barnradion i P4 den 28 juni och finns även i Sveriges Radios app under Sagor i Barnradion, där ett avsnitt släpps varje vardag under sex sommarveckor.

Uppläsare: Charlott Strandberg.
Musik: Kristina Issa
Illustratör: Erik Svetoft
Producent: Matilda Ivarsson Kihlberg

Pressbilder:
Charlott Strandberg, skådespelare. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio.

Matilda, illustration Erik Svetoft

För mer information, vänligen kontakta:
Maria Lekteus, kommunikationsansvarig
maria.lekteus@sverigesradio.se
073 712 32 21