TEKNIK

Robotar har skrivit uppsatser åt studenter

3:21 min

Det finns en ny robot på internet som heter Chat GPT. Den kan svara på många saker, och skriva långa texter. Det är flera universitet i Sverige som misstänker att studenter använder roboten för att fuska.

Roboten är ett AI-verktyg, det står för Artificiell-intelligens. Roboten är nästan lika smart som en människa. Och det har blivit allt vanligare att använda roboten för att fuska i skolan. Det säger Petter Falk, som är doktorand i statsvetenskap på Karlstads universitet. Det sa han till P4 Värmland tidigare i år.

– Det har uppdagas allt mer, inte minst på svenska universitet, att studenter använder det i förhållandevis anmärkningsvärd utsträckning för att fuska på sina inlämningsuppgifter.

På Chalmers tekniska högskola i Göteborg är en student misstänkt för att ha fuskat på en skrivuppgift. Det skriver tidningen Dagens Nyheter. Läraren misstänkte det när hon läste studentens text. Tidigare i år misstänktes också en student på Karlstad universitet för att ha fuskat.

En student som misstänks ha använt en robot kan bli anmäld till disciplinnämnden. Då kan man få en varning eller bli avstängd från skolan.

En student på Uppsala universitet har blivit varnad, efter att ha fuskat med hjälp av Chat GPT. Det är första gången en student har blivit varnad för att ha använt roboten, skriver tidningen Universitetsläraren.

Agnes bor i Karlstad. Hon har en kompis som tagit hjälp av en robot för att skriva ett skolarbete. Roboten gav bra idéer men skrev inte så bra. Det sa hon till P4 Värmland tidigare i år.

– Det är inte så bra hitills, han har ju fått skriva om lite allafall. Den har gett bra idéer att komma igång men det var språket som var lite dåligt.