
Så anmäler du Sveriges Radio
Det finns två instanser som tar emot anmälningar mot publiceringar i Sveriges Radio: Granskningsnämnden (GRN) och Medieombudsmannen (MO).
De krav som ställs på Sveriges Radio är bland annat att programmen ska vara opartiska och sakliga, att respekten för den enskildes privatliv ska värnas och att inget kommersiellt intresse ska gynnas på ett otillbörligt sätt.
Samtidigt ska en stor yttrandefrihet råda. Sveriges Radio är skyldigt att hävda de demokratiska värdena och principen om alla människors lika värde.
Om du som lyssnare tycker att dessa krav inte efterlevs kan du, beroende på vad ditt ärende gäller, anmäla publiceringen till Granskningsnämnden eller Medieombudsmannen.
Granskningsnämnden
Granskningsnämnden bedömer innehållet i FM-sändningarna utifrån ett antal olika bestämmelser i sändningstillståndet och radio- och tv-lagen, och detta kan utmynna i fällningar eller frianden (samt frianden med kritik). Även beställradio, det vill säga ljud som tillhandahålls on demand i SR Play, kan prövas av Granskningsnämnden när det gäller otillbörligt kommersiellt gynnande. Webbsidor och sociala medier kan inte prövas av Granskningsnämnden.
En mer utförlig beskrivning av vad som ingår i Granskningsnämndens bedömning finns i faktarutan längst ner på sidan. Du kan också läsa mer på Granskningsnämndens hemsida.
Anmäl en publicering till Granskningsnämnden.
Medieombudsmannen (MO)
Medieombudsmannen (MO) kan pröva om Sveriges Radio har orsakat en privatperson en oförsvarlig publicitetsskada. Det handlar exempelvis om att en publicering innehåller känsliga uppgifter om en person utan att detta uppvägs av ett tillräckligt allmänintresse. Här kan du läsa Medieombudsmannens publicitetsregler.
Anmälningarna utreds av Medieombudsmannen och prövas av dess beslutande instans Mediernas Etiknämnd (MEN). Här kan du läsa nämndens senaste beslut.
MO prövar, till skillnad från Granskningsnämnden, publiceringar på alla plattformar. Det vill säga inte enbart det som sänts i radio utan även innehåll på sverigesradio.se och SR Play samt inlägg på de sociala medier-konton som Sveriges Radio tillhandahåller (dock inte kommentarsfälten).
Anmäl en publicering till Medieombudsmannen (MO).
Sveriges Radios ärenden hos Granskningsnämnden
Listan visar den senaste sändningstillståndsperioden och kommer att uppdateras årligen.
- Ärenden är antalet unika program som anmälts
- Anmälningar är antalet anmälningar totalt, och kan vara flera mot ett och samma program eller inslag
- Yttranden är ärenden som Myndigheten för press radio och tv bett Sveriges Radio att yttra sig i
Fällningar 2021
2 saklighet, 1 opartiskhet (bemötande), 1 otillbörligt kommersiellt gynnande, 1 mediets genomslagskraft
Fällningar 2020
1 saklighet, 1 gynnande, 2 privatliv, 2 mediets genomslagskraft
Friat med kritik: Inga
Fällningar 2019
1 saklighet, 1 gynnande, 1 privatliv och opartiskhet, 1 privatliv
Friat med kritik: 1 saklighet
Fällningar 2018
3 saklighet, 1 opartiskhet och mediets genomslagskraft, 3 respekt för enskilds privatliv
Friat med kritik: 1 opartiskhet, 1 saklighet
Fällningar 2017
3 opartiskhet, 1 saklighet, 1 otillbörligt kommersiellt gynnande, 1 respekt för enskilds privatliv
Friat med kritik: 2 opartiskhet, 1 saklighet
Fällningar 2016
1 saklighet, 2 opartiskhet, 1 genomslagskraften, 2 otillbörligt gynnande
Friat med kritik: 1 genomslagskraft
Fällningar 2015
3 opartiskhet, 1 opartiskhet och genmäle, 2 saklighet, 1 genomslagskraften, 1 privatlivet, 1 otillbörligt gynnande, 1 pliktsändning
Fällningar 2014
2 gynnande, 2 opartiskhet och saklighet, 2 saklighet, 1 genmäle, 1 mediets genomslagskraft
Vanliga frågor & svar
Fälls Sveriges Radio regelbundet för att rapportera opartiskt från en viss politisk vinkel?
Nej, vi har inte fällts för partiskhet när det gäller partipolitiska inslag under vare sig den här eller förra tillståndsperioden.
Är det mer troligt att ett program fälls om det anmäls flera gånger?
Nej, antalet anmälningar av ett program spelar ingen roll, Granskningsnämnden prövar endast ett program en gång.
Vad gör Sveriges Radio om man fälls i Granskningsnämnden eller klandras av Mediernas etiknämnd?
Först och främst genomför vi den åtgärd som Granskningsnämnden eller Mediernas etiknämnd har ålagt oss. Det handlar om att offentliggöra beslutet genom antingen en så kallad pliktsändning (vilket är ett offentliggörande i anslutning till det fällda programmet och vid ungefär samma tid som det klandrade inslaget ursprungligen sändes) eller på annat sätt offentliggöra beslutet på digitala plattformar. Om Sveriges Radio fälls av Mediernas etiknämnd ska programföretaget också alltid betala en på förhand fastställd avgift. Sveriges Radio tar allvarligt på alla fällningar och genomför alltid en intern diskussion efter en fällning för att se vad den berodde på och hur det påverkar vårt framtida arbete.
Bestämmelserna i korthet
Opartiskhet
Kravet på opartiskhet kan sammanfattas på följande sätt:
- Om en part blir utpekad och kritiserad ska den få möjlighet att bemöta kritiken.
- Kontroversiella ämnen eller händelser får inte behandlas på ett ensidigt sätt.
- En representant för Sveriges Radio får inte i en publicering ta ställning i en kontroversiell fråga.
- Saklighet
Uppgifter som är av betydelse ska vara korrekta. Inslag får inte vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas. Felaktiga uppgifter ska rättas.
Ljudradions genomslagskraft
Sveriges Radio ska ta hänsyn till ljudradions genomslagskraft när det gäller utformning av programmen, val av ämnen och tiden för sändning. Bestämmelsen tillämpas vid bedömning av program som innehåller eller behandlar till exempel våld, sex och droger och innebär att programföretagen ska visa varsamhet. Ibland kan det vara motiverat med en varning.
Otillbörligt kommersiellt gynnande
Sveriges Radio får inte på ett otillbörligt sätt gynna kommersiella intressen. Bestämmelsen innebär att program inte får uppmuntra till köp eller hyra eller framhäva och fokusera på en vara eller tjänst på ett otillbörligt sätt.
Genmäle och beriktigande
En felaktig sakuppgift ska alltid beriktigas, det vill säga rättas. Om en part har blivit kritiserad och utpekad har den rätt att bemöta kritiken även i efterhand, ett så kallat genmäle.