Så använder Sveriges Radio kakor och liknande tekniker

Kakor, eller cookies, är digitala avtryck som sverigesradio.se och andra webbplatser använder för att känna igen din webbläsare. Nedan skriver vi kakor även när vi använder en liknande teknik som heter local storage. Både kakor och local storage är små textfiler som sparas lokalt hos dig.

Ett syfte med kakorna på sverigesradio.se är att spara de inställningar du gör, så att du slipper göra om dessa nästa gång du besöker oss. Ett annat syfte är att analysera hur sverigesradio.se används, så att vi kan förbättra webbplatsen. Här berättar vi hur kakor används på sverigesradio.se, och vad de olika alternativen under hantera kakor innebär.

Nödvändiga kakor

Vissa kakor på sverigesradio.se används för att webbplatsen ska fungera korrekt och dessa kan du inte tacka nej till. Det är den kaka som visar om du har godkänt kakor eller inte, en kaka som har med vårt typsnitt att göra och en samling kakor som hör ihop med ljudspelaren. Vi sparar bland annat data om vilket ljud som spelas upp och hur långt in i ljudfilen du har hunnit. Informationen behövs för att du ska kunna spola i ljudfilen och för att du ska kunna återuppta lyssningen på rätt ställe nästa gång du besöker oss.

Du kan radera kakor – även dessa som vi menar är nödvändiga – i efterhand. Du kan också ställa in din webbläsare så att kakor raderas automatiskt. Det står hur du gör sådana inställningar på webbläsarens hjälpsidor.

Kakor du kan tacka ja eller nej till

Det finns även kakor på sverigesradio.se som du kan tacka ja eller nej till. Vi delar in dessa i tre kategorier:

  • Inställningar

  • Statistik och prestanda

  • Innehåll från andra webbplatser

Bocka i de kategorier av kakor du tackar ja till och klicka på godkänn valda. Du kan enkelt göra ett nytt val framöver. Du hittar en länk till sidan där du hanterar kakor genom att skrolla ned till webbplatsens sidfot.

Kakor för inställningar

Denna kategori används bland annat i listan där du själv lägger in avsnitt och ljudklipp på Min sida. Om du tackar nej till kakor för inställningar, så nollställs denna lista. Observera att vi inte kan återskapa en raderad lista, så om du senare vill använda Min sida och godkänner kakor för inställningar, är listan med dina ljud till att börja med tom!

Vi använder även denna kategori av kakor för att spara ditt val av P4-kanal, vilket styr bland annat vilka lokala nyheter och vilken trafikinformation som visas. För att kunna välja P4-kanal behöver alltså först godkänna kakor för inställningar.

Kakor för statistik och prestanda

Vi samlar in besöksstatistik för att kunna anpassa funktioner och teknik efter lyssnarnas behov. Kakorna för statistik och prestanda sätts inte av sverigesradio.se, utan av våra samarbetspartners Google och Kantar Sifo.

Syftet med kakorna för statistik och prestanda är alltså att mäta hur sverigesradio.se används, vilket hjälper oss att förbättra webbplatsen. Våra analyser blir bättre ju fler lyssnare som bidrar till statistiken, och därför vill vi gärna att våra lyssnare godkänner dessa kakor. Hemsidan fungerar dock lika bra även om du väljer att tacka nej till denna kategori.

Innehåll från andra webbplatser (och deras eventuella kakor)

På sverigesradio.se visas även innehåll som hämtas från andra webbplatser. Ett exempel är Melodikrysset, där själva kryssplanen ligger på en server hos vår partner korsord.se. Exempel på annat innehåll som syns på vår webbplats fastän det egentligen ligger på andra servrar är filmklipp, spel, sportresultat och interaktiva kartor.

När du besöker en sida på sverigesradio.se där innehåll från en annan webbplats ligger inbäddat, så kan den inbäddade webbplatsen lagra sina kakor (inklusive kakor som samlar in data till tredje part, om sådana förekommer hos den inbäddade tjänsten) i din webbläsare.

Du väljer själv om sådant inbäddat innehåll ska visas på sverigesradio.se. Om du godkänner att vi visar innehåll från andra webbplatser, kommer kryssplanen från korsord.se att synas på Melodikryssets sida, en samling av nyheter från andra Europeiska nyhetsbolag kommer att visas under vissa av Ekots nyheter och så vidare. Du kanske inte ens märker att innehållet egentligen ligger på en server utanför sverigesradio.se.

Om du istället väljer att tacka nej till innehåll från andra webbplatser, kommer Melodikryssets kryssplan och våra övriga inbäddade tjänster att ersättas av texten ”Detta innehåll visas först när du har godkänt kategorin Innehåll från andra webbplatser” med en länk till inställningssidan. Du kan enkelt ta del av det inbäddade innehållet genom att, tillfälligt eller varaktigt, bocka i att du godkänner innehåll från andra webbplatser.

Kontakta oss

Om det är något du funderar över eller vill att vi förtydligar kring vad det innebär att tacka ja eller nej till våra kakor, är du välkommen att skriva till vårt supportforum.