Så gör du småländsk ostkaka

9:18 min

Alexandra Zazzi tar oss med till Småland och firar ostkakans dag som är den 14:e november.

Äkta ostkaka från grunden

8-10 portioner

2,2 l mjölk med hög fett halt, 3,8-4,5 %

2 msk vetemjöl

1 msk ostlöpe (finns att köpa i välsorterade livsmedelsaffärer eller på apotek)

0,5 dl sötmandel, skalad och hackad

2 bittermandlar, fint rivna (gärna på zestjärn eller liknande)

3 ägg

2 tsk vetemjöl

1,25 dl vispgrädde

3 msk socker

smör till form/formar

Gör gärna så här:

Värm 2 liter av mjölken till fingervarmt, tag av från spisen och vispa i 2 msk vetemjöl utblandat med 2 dl mjölk samt ostlöpen. Låt stå under lock i 50-60 minuter.

Häll försiktigt av vattnet och tag tillvara på ostmassan i en finmaskig sil, kan bli att lyfta över mellan sil och kastrull flera gånger så att en kornig massa återstår. Ha en extra bunke tillgänglig om du har en liten sil.

Sätt ugnen på 175-180 grader, utan varmluft.

Smörj 8-10 glasburkar eller två glasformar (18 x15)

Vispa ihop övriga ingredienser och rör i med ostmassan. Klicka i formarna.

Baka av i mitten ugn tills det har stelnat och det bildats en mörk yta på ostkakan och den har stelnat. mellan 55-65 minuter beroende på ugn. Tack med folie om det börjar brännas och ostkakan känns lös. Låt svalna, gärna i kylskåp över natten, värm upp igen vid servering och njut med rårörda bär och lösvispad rom eller amarettogrädde.

Snabba ostkakan

4 portioner

Sätt ugnen på 175 grader

2 ägg

1 msk socker

Vispas samman för hand.

Rör i 2,5 dl keso, 2 msk vetemjöl, 1,5 dl grädde, 0,5 dl grovt hackad mandel (skala om du vill), 1-2 rivna bittermandlar eller bittermandel extrakt.

1 smord form, häll i smeten och grädda i mitten på ugnen ca 1 timme.

Låt svalna och servera med rårörda bär.