Sport

Coronakollen: Nödläget i Tokyo förlängt – månader före OS

1:17 min

Nyheter kring coronavirusets påverkan på sporten.

7 maj:

Sommar-OS: Nödläget i Tokyo och andra hårt drabbade regioner i Japan förlängs med ytterligare tre veckor – med mindre än tre månader till OS-invigningen. Premiärministern Yoshihide Suga bekräftade beslutet under fredagen då antalet coronafall i Tokyo och Osaka fortsatt är höga. Nödläget skulle pågå till den 11 maj, men förlängs månaden ut.

Samtidigt växer en proteströrelse i Japan för att stoppa sommarspelen i Tokyo, som redan skjutits upp ett år. Den kallas för "ställ in Tokyo-OS för att skydda våra liv" och har i nuläget över 200 000 underskrifter. Enligt en opinionsundersökning som nyhetsbyrån Kyodo genomförde i april vill sju av tio japaner att OS ställs in eller flyttas helt. OS i Tokyo invigs den 23 juli.

Fotboll: Storbritannien har utfärdat reseförbud till Turkiet. Därför hoppas man nu få ta över Champions League-finalen. Det är två engelska lag som ska mötas i finalen i Istanbul den 29 maj, Chelsea och Manchester City. När nu Storbritannien inför reseförbud gällande allt utom helt nödvändiga resor innebär det att fotbollslagen får tillåtelse att resa till Istanbul, men inte supportrarna. Turkiet har de senaste veckorna klivit upp på fjärde plats över världens länder med flest coronafall per dag och landet har stängt ned helt till och med den 17 maj.

6 maj:

Sommar-OS: Plexiglas mellan varje stol i matsalen i OS-byn.
Det blir en av åtgärderna som ska skydda de aktiva från coronasmitta under sommarens OS i Tokyo. Stefan Holm, höjdhoppslegendar och ledamot i internationella olympiska kommittén (IOK) berättade om några av åtgärderna när han gästade Sportextra under onsdagskvällen: ”Det kommer att vara plexiskivor mellan samtliga platser så var och en får sitta i sitt eget lilla bås”.

Sommar-OS: Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och tyska partnern Biontech har skrivit ett avtal med Internationella olympiska kommittén (IOK) om att förse idrottare och andra OS-deltagare med vaccin mot covid-19 inför sommar-OS i Tokyo och Paralympics.

4 maj:

Fotboll: Åtta åskådare får sitta på läktarna under sportevenemang i Sverige. Men i Danmark har man nu åter öppnat för sin fotbollspublik. När FC Köpenhamn slog Århus under måndagskvällen sattes ett publikrekord för den danska superligafotbollen under coronapandemin – över 10 000 åskådare såg matchen på Parken i den danska huvudstaden. För att bli insläppta var åskådarna tvungna att uppvisa ett coronapass.

För Danmark har det varit extra viktigt att kunna ta emot publik under sluttampen av fotbollssäsongen, som avgörs höst–vår. I sommar är Köpenhamn och Parken värd för tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal i EM, och att garantera publik på läktarna har varit ett krav från det europeiska fotbollsförbundet Uefa gentemot de elva värdstäderna.

Fotboll: Polska myndigheter har godkänt att Stadion Energa i Gdansk kan ta in 25 procent av arenakapaciteten, motsvarande 9 500 personer, till finalen den 26 maj. Det skriver Uefa i ett uttalande. Båda finalisterna tilldelas 2 000 biljetter vardera och 2 000 tilldelas till allmänheten. Resterande går till organisatörer, Uefa, nationella förbund, sponsorer och media.

Volleyboll: Fredagens EM-kvalpremiär för Sverige ställs in, sedan motståndarlaget Georgien har konstaterade covid-19-fall. Europeiska volleybollförbundets tävlingsregler är klara och Sverige tilldöms segern. EM-kvalet spelas 7–16 maj och avgörs genom gruppspel två helger i följd, i Portugal och i Georgien.

Tanken var att Ukraina, Portugal, Georgien och Sverige skulle ha mötts två gånger. Nu stryks Georgien från den första helgens spel. Ukraina, Portugal och Sverige skrivs som segrare. För Georgiens trupp väntar en vecka i karantän. I stället för mot Georgien inleder Sverige EM-kvalet mot Ukraina på lördag.

3 maj: 

Tennis: Franska mästerskapen i tennis ser ut att bli en publikfest. 5 000 åskådare kommer att tillåtas från kvartsfinalerna och framåt, enligt idrottsministern Jean-Michel Blanquer. De inledande rundorna kommer, precis som i fjol, att spelas inför 1 000 åskådare, men från och med kvartsfinalerna kommer taket att höjas till 5 000. Årets grand slam-turnering har flyttats fram en vecka och kommer att spelas mellan 30 maj och 13 juni.