VALET 2022

M och KD tveksamma till samebyars ensamrätt över jakt och fiske

2:22 min
  • I januari 2020 slog Högsta domstolen fast att Girjas sameby har ensamrätt i förhållande till staten att upplåta småviltsjakt och fiske på samebyns marker.

  • Efter domen tillsatte regeringen den parlamentariska renmarkskommittén som ska arbeta med frågan och komma med ett delbetänkande under hösten 2023.

  • Redan nu svarar två riksdagspartier att de inte vill verka för att samebyarna ska få ensamrätt till upplåtelse av småviltjakt och fiske. Det visar Sveriges Radios enkät.

  • "Girjasdomen säger att det är vad som gäller just för Girjas, sedan får vi se vad som gäller för alla andra samebyar", säger Kjell Arne Ottosson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio