
Saabs konkursförvaltare har fått 367 miljoner i arvode
Saab Automobiles konkursförvaltare har hittills fått ut 367 miljoner kronor i arvode för arbetet med konkursen, som inträffade för tio år sedan. Det visar en sammanställning som Ekot tagit del av.
I en redogörelse till tingsrätten i Vänersborg skriver förvaltarna att konkursen är osedvanligt tids- och arbetskrävande.
Planen är att kunna avsluta konkursen innan årsskiftet.
Konkursförvaltarnas arvode irriterar en del leverantörer till Saab som förlorade pengar i konkursen.
– Det är klart att det svider och det har varit många förbannade kommentarer genom åren kring arvodena. Det är närmare 40 miljoner kronor om året som de plockat ut från pengar som egentligen skulle ha gått tillbaka till leverantörerna, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen FKG, till Ekot.
Han säger att han inte kan avgöra om det är en korrekt storlek på arvodet eller inte, men att irritationen hos leverantörer beror på att pengar som kunde gått till dem nu går till konkursförvaltarnas arvode i stället.
Saabs konkursförvaltare och deras advokatbyråer har hittills fått ut 367 miljoner kronor, inklusive moms, i arvode för jobbet med konkursen som inträffade för tio år sedan, den 19 december 2011. Det visar uppgifter från Kronofogden.
Konkursförvaltarna tar ut ett arvode på upp till 4 500 kronor i timmen för jobbet med konkursen. I samband med den senaste förskottsutbetalningen var den genomsnittliga timersättningen till de som jobbat med konkursen 3 247 kronor.
I en redogörelse till tingsrätten i Vänersborg skriver förvaltarna att konkursen är osedvanligt tids- och arbetskrävande.
Nyligen sade en av dem, Hans L Bergqvist, till Ekot att deras mål är att konkursen ska avslutas innan årsskiftet. Han vill inte ställa upp på en intervju innan det har skett.
Fredrik Sidahl välkomnar ett avslut.
– Det ska bli skönt att stoppa ner allt i en låda och ställa långt bort i en mörk vrå på vinden. Sedan bara glömma bort alltihopa, säger han till Ekot.
Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstads universitet, säger att hon är lite förvånad över att konkursen redan är på väg att avslutas.
– En konkurs är ju en handläggning som kan ta lång tid. Det är många borgenärer i det här fallet. Det har också varit många rättsprocesser och tvister. Att det har tagit tid är inte konstigt tycker jag. Det är en väldigt stor konkurs och det är många som berörs, säger hon till Ekot.
Arvodet till konkursförvaltarna tycker hon är rimligt.
– Det är naturligtvis mycket pengar, men konkursförvaltarna har gjort ett gediget jobb här. Det är en timtaxa så jag kan inte säga annat än att konkursförvaltarna måste få betalt för allt sitt arbete. Men det är klart att det är ett högt belopp.